Skuffelse over optagetal på IT-uddannelser

Trods en fremgang på 11 pct. er Dansk Industri skuffet over optagetallet på IT-uddannelserne. Kun hver tredje af dem, der har søgt, er kommet ind på det ønskede studie.

I morges har 1.350 unge fået besked om, at de er optaget på en it-uddannelse. Det er en stigning på 11 procent i forhold til sidste år. Men tallet kunne være langt højere, idet ansøgertallet ligger på 4.000.

Tal fra universiteterne viser, at op til 30 procent flere har søgt ind på et it-uddannelse i år. Derfor er det skuffende, at stigningen i optaget kun er på 11 pct., mener Dansk Industri.

»Vi havde svært ved at få armene ned, da vi så ansøgertallet for en lille måned siden. Selv om en stigning på 11 pct. er flot, er det dog beskedent i forhold til ansøgningsmængden. Ganske vist var der nulvækst i optaget sidste år, men i 2007 oplevede vi en stigning på hele 20 pct. Det viser, at interessen og potentialet for flere it-specialister absolut er til stede hos de unge, og det skal vi udnytte,« siger direktør Tom Togsverd fra DI ITEK.

Her lyder budskabet, at der er behov for en større fleksibilitet hos de danske uddannelses-institutioner, så man kan sikre sig, at der bliver uddannet den arbejdskraft, der er behov for.

»Det kan godt være, at universiteterne har indrettet sig med faste antal hold og holdstørrelser, men når interessen fra de unge er så enorm, som tilfældet er i år, kunne man godt ønske sig en større fleksibilitet. Vi har jo taxameter-styring, så det enkelte universitet kunne jo godt udvide holdstørrelser eller dublere planlagte hold, uden at skulle spørge videnskabsministeriet først. Det er i hvert fald ærgerligt, at 2-3.000 unge, der har søgt ind på en it-uddannelse skal modtage et afslag og dermed snydes for en spændende karriere inden for itek-erhvervet,« siger Tom Togsverd.