Skrydende jyde: Vi er den største selvstændige bank

Selvtilliden er tilbage hos Jyske Bank, der ellers har fået nogle grimme hug i bankens normalt så velpolerede image.

Anders Dam. Adm. dirketør i Jyske Bank Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Sæderup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanskrise og den betændte sag om Jyske Invest, hvor investorer føler sig snydt for millioner, bragte banken i defensiven. Det er imidlertid slut nu, proklamerer Anders Dam, Jyske Banks ordførende direktør:

- Vi er Danmarks største, selvstændige, statsfrie bank, lyder det provokerende fra Anders Dam til RB-Børsen. Han tilføjer dog hurtigt, at hans udtalelse sker med et "glimt i øjet".

Når Anders Dam siger, at Jyske Bank er Danmarks største, selvstændige, statsfrie bank skyldes det, at Nordea har juridisk hovedsæde i Stockholm, mens Danske Bank har taget Bankpakke 2, hvor Jyske Bank i stedet valgte at tage en kapitaludvidelse.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi fik et alvorligt gok i vores image. Dels blev vi som alle andre ramt af finanskrisen, dels var sagen omkring Jyske Invest naturligvis medvirkende til, at vi kom i defensiven. På grund af finanskrisen og den ekstremt dyre bankpakke var vi jo nødt til at sætte priserne pænt op over for vores kunder, hvilket selvfølgelig ikke er befordrende for vores image, siger Anders Dam.

Ifølge Jyske Banks førstemand begyndte stemningen at vende allerede sidste efterår, men siden januar-februar i år er kunderne billedligt talt begyndt at strømme ind.

- Vi forventer at få netto 10.000 nye privatkunder i år og ønsker faktisk ikke at få flere. Det er langt flere, end vi havde regnet med, og da vi gerne vil kunne betjene både de nye og "gamle" kunder ordentligt, har vi overhovedet ikke nogen ambitioner om at få flere kunder, siger Anders Dam.

Anders Dam siger, at Bankpakke 1 - som alle banker var tvunget til at deltage i - kostede Jyske Bank et stort millionbeløb.

- Hver måned kostede Bankpakke 1 Jyske Bank 55 millioner kroner. Nu er vi heldigvis fri for den, og det betyder, at vi har langt flere kræfter til at konkurrere og sætte prisen ned for kunderne, når det er nødvendigt.

Ifølge Anders Dam har den kendsgerning, at Bankpakke 1 nu er fortid, en ekstremt stor positiv økonomisk betydning for hele det danske samfund.

- På et tidspunkt frygtede jeg, at bankpakkerne kunne komme til at koste ca. 35 milliarder kroner. Nu blev det heldigvis ikke nær slemt, og jeg forventer, at bankerne i alt vil lempe priserne overfor kunder med ca. otte-ti milliarder kr. Det svarer til en finanspolitisk lempelse på ca. 0,5 pct.point, og det vil kunne mærkes på den danske samfundsøkonomi, siger Anders Dam.

RB-Børsen