Skrantende minegigant trækker blodspor hen over Asien

Minegiganten Glencore styrtdykkede mandag og tirsdag på børserne i London og Hong Kong uden selskabsspecifikke nyheder. Kan minegiganten gå hen og blive industriens svar på Lehman Brothers?

Glencores CEO Ivan Glasenberg Fold sammen
Læs mere
Foto: Arnd Wiegmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hårdt truede britisk-schweiziske mineselskab Glencore har tirsdag morgen trukket sine blodrøde fodspor hen over Hong Kong-børsen og trukket flere råvarerelaterede aktier med sig ned.

Det sker, efter at Glencore-aktien mandag styrtdykkede med 29 pct. på børsen i London, selvom der ikke var ubehagelige selskabsspecifikke nyheder om selskabeet . Tirsdag morgen er det blevet til et fald på godt 27 pct. i Asien.

Det er de faldende råvarepriser, der blandt andet skyldes den aftagende efterspørgsel i Kina, der nu truer minegiganten så meget, at flere internationale medier er begyndt at tale om, at Glencore kan gå hen og blive minesektorens svar på Lehman Brothers.

Glencore blev børsnoteret med succes i maj 2011 og kostede dengang omkring 520 pence pr. aktie. Siden er råvarepriserne halveret og Glencore-aktien sluttede mandag i kurs 68,6 – altså næsten 90 pct. mindre end ved børsintroduktionen. Alene siden juni er Glencore-aktien faldet med 73 pct.

Glencore er også finansieret med erhvervsobligationer og mandag dykkede kursen på obligationer med udløb i 2022 til kurs 71,25 fra 88 i fredags, svarende til en rentestigning fra 6,4 pct. til omkring 10 pct. Erhvervslånene med udløb i 2017 faldt mandag til kurs 82 fra 93 i fredags.

Glencores topchef Ivan Glasenberg har for et par uger siden annonceret en plan for, hvordan han vil reducere selskabets gæld med 10 milliarder dollar gennem salg af aktier og andre aktiver samt omkostningsreduktioner. Nogle analytikere vurderer imidlertid ifølge The Wall Street Journal, at det ikke er tilstrækkeligt.

Glencore er særligt hårdt ramt af de pauvre råvaremarkeder, men også alle andre aktører på råvaremarkedet har måttet se deres værdier sygne hen. Rio Tinto, som Glencore tidliger ha bejlet til, er faldet 30 pct. i år, BHP Billiton har mistet 16 pct. i værdi, mens amerikanske Anglo American alene mandag dykkede ti pct.

Udviklingen i minisindustrien påvirker herhjemme blandt andre FLSmidth, der er en af verdens største levererandører af udstyr og maskiner til mineindustrien. Mandag dykkede FLSmidht-aktiengodt tre pct..

Glencore har i øvrigt den danske vinkel, at Brøndby IFs storinvestor og bestyrelsesformand, Per Bech Andersen, skabte sin formue på Glencore, hvor han i 2012 stoppede som chef for datterselskabet ST Shipping.

Glencore-aktien åbner tirsdag på London-børsen med en lille stigning.