Skov skulle være en genvej til de store formuer

Fynsk ejendomsmatador så Erik Skov Pedersen som adgangsbillet til etablerede erhvervsliv. I stedet blev han taget ved næsen.

Foto: Jeppe Carlsen
Den fynske ejendomsmatador Borris Nielsen så Erik Skov Pedersen som sin adgangsbillet til de store formuer i pensionskasserne og det etablerede erhvervsdanmark. Indtil han mødte Erik Skov Pedersen havde Borris Nielsen i stor udstrækning baseret sine forretninger på medlemmer af den såkaldte Milliardærklub, herunder den tidligere IT-milliardær, Erik Damgaard, den nu konkursramte multi-iværksætter Peter Forchhammer og den afsatte direktør for finanskoncernen Capinordic, Lasse Lindblad. »Borris Nielsen blev imponeret af Skov Pedersen. Han så ham som manden, der kunne gøre ham til preferred partner hos pensionskasserne og rykke ham op i en ny liga i dansk erhvervsliv,« siger en kilde, som kender Borris Nielsen godt. Men tingene gik ikke efter planen. Ejendomsudvikleren må nu formentlig revidere sit 2010-regnskab, som ellers udviste et overskud på et tocifret millionbeløb, og Erik Skov Pedersen er sigtet for dokumentfalsk og bedrageri.

Rådhusklokken ringede for Skov Pedersen

Dramaet tog sin begyndelse i 2008, hvor Erik Skov Pedersen købte Gundsø Rådhus af Roskilde Kommune for 29 mio. kr. med økonomisk støtte fra Peter Forchhammer. Det var Skov Pedersens vision at ombygge det gamle rådhus til et pleje- og ældrecenter, og han drømte om at sælge projektet til den stenrige pensionskasse, PensionDanmark. I efteråret 2008 gav Erik Skov Pedersen både Forchhammer og Roskilde Bank indtryk af, at han forhandlede med PensionDanmark om finansiering af projektet – men allerede dengang måtte pensionskassen afvise, at den gjorde forretning med Skov Pedersen: »Jeg kan slå fast, at PensionDanmark ikke på noget tidspunkt har været i forhandlinger med Erik Skov Pedersen omkring etableringen af et ældrecenter i det gamle Gundsø Rådhus,« sagde underdirektør Jens-Christian Stougaard i oktober 2008 til Ekstra Bladet. Siden gik Peter Forchhammer konkurs, og projektet blev aldrig til noget. Ifølge kilder tæt på forløbet var det Gundsø-sagen, der trods fiaskoen fødte ideen hos Erik Skov Pedersen om at forsøge at arrangere ejendomshandler med danske pensionskasser. Oplysningerne om, at Erik Skov Pedersen tilbage i 2008 brugte PensionDanmarks navn som døråbner, kommer bag på Borris Nielsen: »Det anede jeg intet om,« siger han.

Det begyndte i 1990erne

Borris Nielsen har samarbejdet med Milliardærklubben siden 1990erne, hvor han solgte en aktiepost i det børsnoterede ejendomsselskab Land & Leisure til Peter Forchhammer. Men selskabets forretningsmodel blev ødelagt, da politikerne forbød kombinationen af pensionsopsparing og billig brugsret til ferielejligheder. Tidligere havde fynboen leveret butikscentre og andre ejendomme til Forchhammers og den nu krakkede ejendomsmilliardær Carsten Leveaus fælles selskab, Nordicom, som siden blev børsnoteret. Via Milliardærklubben lærte Borris Nielsen også den daværende IT-milliardær Erik Damgaard at kende, og Damgaard investerede i fynboens ejendomsselskab Firstline Estates, som byggede ferieboliger i Italien og Bulgarien. Siden er både Peter Forchhammer og Carsten Leveau gået konkurs, og Erik Damgaard har mistet det meste af formuen. Borris Nielsen forstod at trække sig ud i tide og bogførte i 2009 en egenkapital på 160 mio. kr. i holdingselskabet Notabenus.

Det lignede en drømmepartner

Da Borris Nielsen i efteråret 2009 hyrede Erik Skov Pedersen som mægler, lignede Skov en drømmepartner, der kunne føre fynboen ind i nye cirkler, og indtil forleden troede den fynske ejendomsudvikler, at Skov Pedersen havde solgt tre byggeprojekter til i alt 150 mio. kr. til henholdsvis PensionDanmark, PKA og rigmanden Jesper Reinhardt. I tirsdags opdagede Borris Nielsen og hans medarbejdere så, at der var tale om fiktive købskontrakter, som Skov Pedersen havde fabrikeret ved hjælp af falske underskrifter og falske e-mail-adresser. Det viste sig, at Borris Nielsen og hans folk havde kommunikeret – ikke med pensionskassedirektørerne – men med Skov Pedersen selv, og onsdag konfronterede det fynske ejensomsselskab Erik Skov Pedersen. Kilder oplyser, at Borris Nielsen blev snydt af, at e-mail-adressen PensionDanmark.dk eksempelvis er blevet ændret til PensionDanmark.nu, uden at han har lagt mærke til dette. Skov Pedersen forsøgte i første omgang via sin advokat at indgå et forlig med Borris Nielsens ejendomsselskab med løfte om at betale de godt seks mio. kr. tilbage, som han har fået udbetalt i formidlingshonorar. Men det ønskede Borris Nielsen ikke, og gik i stedet til politiet. Erik Skov Pedersen er nu fængslet i fjorten dage, sigtet for bedrageri og dokumentfalsk. Skov Pedersen har delvis tilstået.