Skotsk gasfelt skal redde Maersk Oil efter Qatar-tab

Olieforretningen hos A.P. Møller-Mærsk, Maersk Oil, skal efter tabet af oliefeltet i Qatar og op til en potentiel børsnotering levere et gasfelt i "verdensklasse".

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her skal det skotske gasfelt Culzean være med til at sikre købere til et selvstændigt Maersk Oil og får dermed en vigtig rolle op til udskilningen fra resten af Mærsk.

Det skriver Børsen.

I kølvandet på, at Maersk Oil torsdag trækker sig endeligt ud af Qatar, der hidtil har udgjort 40 pct. af olieselskabets produktion, skal A.P. Møller-Mærsk nu til at afgøre, hvordan divisionen af Maersk Oil skal føres ud i livet.

I den forbindelse kalder landedirektør for Mærsk Oil UK, Morten Kelstrup, skotske Culzea et "flagskibsprojekt", som kan vise omverden, at selskabet kan levere konkurrencedygtigt.

»Det her er stort. Det vil årligt levere svarende til halvanden gang Danmarks årlige gasforbrug og svarende til 5 pct. af UK's årlige gasforbrug. Så det er stort for os, og det er stort for UK. Hvis du ser på vores størrelse, så er det her jo et projekt af en størrelse, som "majors" normalt arbejder med,« siger Morten Kelstrup til Børsen.

Culzeas nøglerolle understeges af, at A.P. Møller-Mærsk sammen med britiske BP og et japansk olieselskab har investeret godt 4 mia. dollar i gasfeltet. Og ifølge en analyse fra Nordea kommer Culzea sammen med det norske felt Johan Sverdrup og danske Tyra til at udgøre en "guldklump" i en kommende børsnotering af Maersk Oil.

Culzean kommer til at producere mellem 60.000 og 90.000 tønder olie om dagen, og indtil videre er Culzean Maersk Oils første store projekt, som selskabet både udvikler fra bunden og kommer til at drive selv.