Skifergasboring genoptages i Nordjylland

Den omstridte skifergasboring i Nordjylland genoptages, efter det franske energiselskab Total har besluttet at udskifte kemikalierne i boreprocessen.

Det franske energiselskab Total er klar til at genoptage efterforskningsboringen efter skifergas ved Dybvad i Nordjylland. Boringen vil angiveligt allerede finde sted i løbet af pinsen, skriver Nordjyske.

Total måtte for to uger siden suspendere boringen, da det kom frem, at energiselskabet brugte kemikaliet Null Foam og havde tænkt sig at bruge yderligere otte kemikalier, der ikke var omfattet af den såkaldte VVM-redegørelse, der er en vurdering af virkninger for miljøet.

Suspenderingen er dog siden ophævet, men Total har ikke kunnet genoptage boringen, fordi de ni kemikalier er til screening hos Naturstyrelsen.

Det franske selskab har nu besluttet at bruge to andre kemikalier i stedet for at vente på resultatet af screeningen, skriver Nordjyske.

De to kemikalier, hvoraf det ene, DF-550, har samme funktion som Null Foam, blev anmeldt til Naturstyrelsen en uge efter, boringen var suspenderet. Tirsdag i denne uge blev de godkendt til brug.

»Der er tale om velkendte kemikalier, som benyttes i mange boringer i for eksempel Nordsøen. Rent teknisk kan det godt lade sig gøre at genoptage borearbejdet blot med de to kemikalier, og det har vi tænkt os at gøre en af de nærmeste dage, måske allerede søndag eller mandag,« siger Henrik Nicolaisen, projektleder for Total, til Nordjyske.

Det er nødvendigt at tilsætte midler mod skumdannelse i boremudderet for at minimere risikoen for en eksplosion forårsaget af opsivende gas.

Total besluttede torsdag at droppe jagten på skifergas i Nordsjælland, da firmaet ifølge Finans.dk måtte konstatere, at skiferformationerne i regionen ligger for dybt og er for tynde, hvorfor det ikke ville kunne betale sig at iværksætte de omkostningstunge boringer.