Skibsredere: Våbenregler er bøvlede

Danmarks Rederiforening vil drøfte en mere smidig ordning om de bevæbnede vagter med justitsministeren.

Det er for kompliceret for skibsrederne at håndtere våbnene til vagterne om bord, når de anløber havne i forskellige lande.

Det siger vicedirektør i Danmarks Rederiforening Jan Fritz Hansen.

- Det er en stor udfordring at få våbnene frem og tilbage på skibene i de forskellige havne og at anløbe havnene med våben om bord, siger Jan Fritz Hansen.

I dag giver Justitsministeriet tilladelse til den enkelte person, der skal være bevæbnet vagt, og numrene på våbnene skal indrapporteres til ministeriet.

- Det er noget bøvl som vi må have fundet en løsning på. Selv om det måske kræver en lovændring, ville det være mere smidigt og fleksibelt, hvis det var sikkerhedsfirmaerne, der blev certificeret og godkendt.

- Jeg har drøftet det med Søfartsstyrelsen og vil rejse problemet over for justitsministeren også, siger Jan Fritz Hansen.

En løsning med et aflåst våbenskab på skibene, som eksempelvis kun vagterne har koden til, er også en mulighed for mere fleksibilitet i ordningen.

- Men selv om våbnene er bag lås og slå på skibet, så kræves der alligevel tilladelser til at føre dem ind og ud af de forskellige landes havne, siger Jan Fritz Hansen.

Danmark har for nylig åbnet op for, at også handelsskibe under dansk flag kan beskytte sig mod pirater ved hjælp af bevæbnede vagter. De har i flere tilfælde vist sig at være meget effektive, fordi de kan skræmme piraterne væk med varselsskud.

En lang række lande har enten banet vejen for bevæbnede vagter på deres handelsskibe eller er på vej til det. I Holland har regeringen ligefrem valgt at sætte soldater om bord på handelsskibene for at beskytte dem mod piratangreb.

/ritzau/