Skibsredere: Se på militærvagter igen

Piratplan er et godt skridt - nu skal den bare ud i det internationale samarbejde, mener skibsrederne.

Skibsrederne i Danmarks Rederiforening opfordrer regeringen til endnu engang at se på, om militære bevæbnede vagter på handelsflådens skibe vil være en mulighed. Opfordringen kommer i en kommentar til regeringens piratstrategi.

- Det er ingen hemmelighed, at rederiforeningen havde foretrukket at få militære vagter om bord. Vi vil gerne opfordre regeringen til at undersøge, om militære bevæbnede vagter kunne indgå i et fremtidigt samarbejde, siger vicedirektør i Danmarks Rederiforening Jan Fritz Hansen.

Rederne er dog ikke utilfredse med, at rederierne hurtigt og fleksibelt kan få grønt lys for at tage bevæbnede vagter om bord til at beskytte skibene.

Piratplanen indeholder blandt andet en regional kystvagt, mulighed for at pirater, der tages til fange af danske krigsskibe, kan retsforfølges på Seychellerne. Overordnet set er planen et solidt grundlag for et videre samarbejde internationalt.

- Det er afgørende, at regeringens piratplan kommer ud og blive anvendt i de internationale fora, hvor der samarbejdes om at begrænse pirateriets skadevirkninger, og på længere sigt forebygger yderligere pirateri, siger Jan Fritz Hansen.

Pirateriet er - trods tilstedeværelsen af internationale krigsskibe i området ved Somalia - eskaleret til nye rekorder. Skibsrederne har længe efterlyst robuste tiltag.

- Vi ønsker os, at det internationale samfund tager fløjlshandskerne af og håber, at regeringens strategi kan være grundlag for en mere kraftfuld håndtering af problemet i nær fremtid, slutter Jan Fritz Hansen.

Mere end 50 danskopererede handelsskibe befinder sig dagligt i det område, hvor de somaliske pirater huserer. Et område, som er på størrelse med Nordamerika.