Skibspant indikerer, at ledelsen kendte til kæmpegæld

Advokat Anders Nèmeth ser oplysninger om »Sophie 9« som vigtigt indspil i spørgsmålet om hvem, der vidste hvad, hvornår.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gode skib med navnet »Sophie 9« kommer tøffende ind fra venstre for at spille sin egen rolle i det kommende retsopgør blandt de ansvarlige i OW Bunker-skandalen. Tankskibet, som hidtil har tjent til føden i farvandet omkring Singapore, er ejet af Tankoil Marine Service, OW Bunkers kriseramte kunde, som med en gæld på 750 mio. kr. bidrog stærkt til den nordjyske virksomheds krak.

OW Bunkers datterselskab i Singapore, Dynamic Oil Trading, tog i begyndelsen af 2014 pant i skibet som sikkerhed for kredit ydet til ejeren, Tankoil. Det skete ifølge Anders Németh, som er advokat for den tidligere finansdirektør i OW Bunkers datterselskab i Singapore, med det danske hovedkvarters medvirken.

Han lægger stor vægt på Aalborg-ledelsens involvering i panttagningen:

»Det, mener jeg, er mere end en indikation på, at ledelsen var bekendt med, at Tankoil Marine Services havde opbygget en betragtelig gæld til Dynamic Oil Trading. Man behøver ikke være særlig skarp for at forstå, at man ikke tager pant hos kunder, man ikke har et krav på.«

De nye oplysninger om, at Dynamic Oil Trading sikrede sig pant i Tankoil sammen med OW Bunker-ledelsen i Nørresundby, ligger i tråd med, hvad Berlingske tidligere har beskrevet, nemlig at den løbske kredit til Tankoil nøje kunne følges i OW Bunkers eget interne økonomisystem.

Som avisen beskrev forleden, havde Dynamic Oil Trading ifølge Anders Németh og Arvid Andersen ikke nogen selvstændig kreditfacilitet, men trak på OW Bunkers kassekredit.

Dermed kunne ledelsen i Nørresundby ved at slå op i netbank følge med i, hvor store kreditter Dynamic Oil Trade ydede sine kunder, herunder Tankoil. Arvid Andersen er advokat for den tidligere direktør for Dynamic Oil Trading, Lars Møller.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jim Pedersen eller Altor.