Skepsis over for Novo-middel breder sig

Professor Niels Møller, der er overlæge ved Aarhus Universitetshospital, bryder sig ikke om at udskrive lægemidler som Victoza fra Novo, fordi han ikke kender langtidseffekten. Han er ikke ene om at være skeptisk, men må til udlandet for at finde forskere, der mener det samme.

»Jeg bryder mig ikke om at udskrive medicin, jeg ikke kender langtidseffekterne af,« siger professor og overlæge Niels Møller. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Novo Nordisk torsdag aften forsvarede sig mod anklagerne om, at Victoza kan øge risikoen for at få kræft i bugspytkirtlen på et stort videnskabeligt møde i delstaten Maryland i USA, vokser bekymringen hos eksperter rundt om i verden.

Herhjemme er det normalt svært at få læger og eksperter til at udtale sig kritisk om et Novo Nordisk-lægemiddel. Men nu står professor Niels Møller, der er overlæge ved Medicinsk Endokrinologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital frem og fortæller, at bekymringen for langtidsbivirkninger får ham til at være meget tilbageholdende med at udskrive diabetesmidler som Victoza.

»Jeg har altid været meget konservativ med det. Jeg har kun udskrevet meget lidt af det. Jeg bryder mig ikke om at udskrive medicin, jeg ikke kender langtids­effekterne af, og hvor de terapeutiske gevinster er relativt små. Tilmed er det dyrt,« siger Niels Møller.

I stedet giver han sine patienter gammelkendte lægemidler som insulin og tabletbehandlingen Metformin, som ifølge Niels Møller ud over at have en god effekt også får patienter til at tabe sig, lige som Victoza.

»Det primære argument, der ligger til grund for Victoza, er, at det giver to til tre kilos vægttab. Men vægttabet for Metformin er nogenlunde det samme,« siger Niels Møller.

Patienter, der f.eks. har læst om de positive effekter ved Victoza, skal derfor ikke regne med at gå hjem med en recept på midlet i hånden.

Niels Møllers holdning flugter med den seneste indstilling omkring Victoza og andre diabetesmidler af samme slags fra Medicintilskudsnævnet. Nævnet besluttede sidste år, at patienter kun kan få klausuleret tilskud til Victoza, det vil sige, at lægen skal søge om tilskuddet og angive en særlig grund.

Mindre bekymret

På Odense Universitetshospital er overlæge, professor Henning Beck-Nielsen mindre bekymret.

»Jeg mener ikke, der er grund til bekymring på det foreliggende grundlag, men der er grund til en grundig undersøgelse. Jeg siger som EMA (det europæiske lægemiddelagentur, red.), fortsæt med behandlingen og hvis du er usikker/utryg, så tal med din læge, om der grund til at skifte til et andet præparat,« skriver Henning Beck-Nielsen i en mail til Berlingske.

Henning Beck-Nielsen er dermed også på linje med den europæiske diabetesorganisation. Andre er mere bekymrede. Professor i diabetes Victor M. Montori fra Mayo Clinic i USA skriver i en leder, som følger med den artikel, British Medical Journal offentliggjorde om emnet mandag i denne uge, at det alt i alt synes plausibelt, at GLP1-baseret behandling som Victoza kan give betændelse eller kræft i bugspytkirtlen, selv om en årsagssammenhæng langt fra er fastslået.

»Efter omhyggelige overvejelser vil de fleste patienter og læger vælge at undgå GLP1-baserede lægemidler eller undgå at bruge dem i sygdommens tidlige faser, alene eller over en længere periode,« skriver Victor M. Montori.