Skepsis om Opec-aftale trykker olieprisen

Olieprisen falder mandag morgen.

Olieprisen falder mandag morgen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieprisen falder mandag morgen under tiltagende skepsis om, hvorvidt Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, vil være i stand til at nå til enighed om at begrænse olieproduktionen senere på ugen.

Søndag lagde Saudi-Arabien op til, at Opec ikke nødvendigvis behøver at tøjle produktionen, efter at landet trak sig ud af et planlagt møde med olieproducerende lande uden for Opec.

- Vi forventer, at efterspørgslen vil komme sig i 2017, og så vil priserne blive stabiliseret, og det vil ske uden indgriben fra Opec, siger Saudi-Arabiens energiminister, Khaled al-Falih, til avisen Asharq al-Awsat ifølge Bloomberg.

- Vi har ikke kun én vej, som er at begrænse produktionen ved Opec-mødet. Vi kan også være afhængig af genopretning af forbruget, særligt i USA, mener han.

Hans kommentarer i avisen søndag kom, to dage efter at Saudi-Arabien valgte at blive væk fra et planlagt møde med ikke-Opec-producenter, heriblandt Rusland, mandag. Mødet er siden hen blevet aflyst.

- Det gavner ikke at deltage i et møde med producenter, før der bliver holdt møde i Opec og truffet en beslutning om, hvorvidt produktionen skal begrænses, eller om vi skal fortsætte med det nuværende niveau, siger energiministeren.

Mandag vil der dog blive holdt et internt Opec-møde for at få styr på uenigheder blandt medlemslandene, inden Opec-mødet onsdag, skriver Bloomberg.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag 47,23 dollar mod 47,70 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 46,05 dollar mod 46,75 dollar fredag eftermiddag.

- Markedet er i øjeblikket ganske presset af de usikkerheder, der er kommet efter forskellige udtalelser, inklusive Saudi-Arabien, der trækker sig ud af mandagens samtaler med ikke-Opec-nationer, siger Seo Sang-young, markedsstrateg ved Kiwoom Securities Co., til Bloomberg News.