Skepsis om Opec-aftale trykker olieprisen

Olieprisen falder mandag morgen.

Olieprisen falder mandag morgen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Olieprisen falder mandag morgen under tiltagende skepsis om, hvorvidt Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, vil være i stand til at nå til enighed om at begrænse olieproduktionen senere på ugen.

Søndag lagde Saudi-Arabien op til, at Opec ikke nødvendigvis behøver at tøjle produktionen, efter at landet trak sig ud af et planlagt møde med olieproducerende lande uden for Opec.

- Vi forventer, at efterspørgslen vil komme sig i 2017, og så vil priserne blive stabiliseret, og det vil ske uden indgriben fra Opec, siger Saudi-Arabiens energiminister, Khaled al-Falih, til avisen Asharq al-Awsat ifølge Bloomberg.

- Vi har ikke kun én vej, som er at begrænse produktionen ved Opec-mødet. Vi kan også være afhængig af genopretning af forbruget, særligt i USA, mener han.

Hans kommentarer i avisen søndag kom, to dage efter at Saudi-Arabien valgte at blive væk fra et planlagt møde med ikke-Opec-producenter, heriblandt Rusland, mandag. Mødet er siden hen blevet aflyst.

- Det gavner ikke at deltage i et møde med producenter, før der bliver holdt møde i Opec og truffet en beslutning om, hvorvidt produktionen skal begrænses, eller om vi skal fortsætte med det nuværende niveau, siger energiministeren.

Mandag vil der dog blive holdt et internt Opec-møde for at få styr på uenigheder blandt medlemslandene, inden Opec-mødet onsdag, skriver Bloomberg.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag 47,23 dollar mod 47,70 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 46,05 dollar mod 46,75 dollar fredag eftermiddag.

- Markedet er i øjeblikket ganske presset af de usikkerheder, der er kommet efter forskellige udtalelser, inklusive Saudi-Arabien, der trækker sig ud af mandagens samtaler med ikke-Opec-nationer, siger Seo Sang-young, markedsstrateg ved Kiwoom Securities Co., til Bloomberg News.