Skattetryk presser iværksættere

Det danske skattetryk er en begræsende faktor for danske iværksættere, viser ny rapport. Dermed er banen kridtet op for efterårets store skatte­forhandlinger.

»Når vi som samfund skal gøre det mere attraktivt for folk at stifte egen virksomhed, er skattetrykket enormt vigtigt. Det kræver hårdt arbejde at stifte en virksomhed, men står gevinsten mål med arbejdet? Der må man sige, at vi har trange vilkår i Danmark,« siger Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skattefar er bestemt ikke i kridthuset hos danske iværksættere. Syv ud af ti iværksættere oplever, at vilkårene er dårlige, når det gælder beskatning af indkomst og overskud, siger de i ny undersøgelse. Det er Væksthus Sjælland og Vækstfabrikkerne, der har spurgt næsten 2.500 danske iværksættere, om iværksætterlivets udfordringer. At det nuværende skattetryk begrænser iværksætteriet, vækker genklang hos Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen.

»Når vi som samfund skal gøre det mere attraktivt for folk at stifte egen virksomhed, er skattetrykket enormt vigtigt. Det kræver hårdt arbejde at stifte en virksomhed, men står gevinsten mål med arbejdet? Der må man sige, at vi har trange vilkår i Danmark,« siger han.

Derfor er løsningen, ifølge Joachim B. Olsen, at lempe skatten både i top og bund. Og at gøre det mere attraktivt at investere i nye virksomheder.

»For iværksætterne handler det om at kunne tiltrække investeringer. Det kræver risikovillig kapital. Derfor handler det om at få sat aktiebeskatningen ned, så danskere i højere grad vælger at investere frem for at bruge pengene på andre ting,« siger han.

Vækstudspil fra regeringen

Regeringen anerkender, at den danske vækst er under pres. Senere på året har erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) annonceret et større vækst­udspil. Iværksætternes udfordringer understreger ligeledes behovet for en skattereform, mener erhvervsordfører Torben Schack Pedersen (V).

»Vi har annonceret, at vi kommer til at lave en skattereform til efteråret, og det her understreger jo bare behovet for det. Vores primære fokus i skattereformen er at sænke skatten på arbejde, hvilket selvfølgelig også har betydning for iværksættere,« siger han.

Hos Socialdemokraterne følger man iværksætterområdet tæt, men har ikke planer om skattelempelser på området.

»Vi har ikke planer om at give store skatte­lettelser og afgiftslettelser, som det er nu,« siger erhvervsordfører Morten Bødskov (S) og tilføjer:

»Jeg er overbevist om, at mange af de initiativer, vi satte i gang, da vi havde regeringsmagten, har en betydning for vores høje placering internationalt,« siger han med henvisning til, at Danmark scorer højt på mange internationale opgørelser over lande med gunstige vilkår for iværksættere. En af de lister, Danmark har toppet for nylig, er magasinet Forbes liste over verdens bedste lande for virksomheder, hvor Danmark tog førstepladsen i 2015.

Regeringen har annonceret en skatte­reform til efteråret.