Skattetryk, jantelov og dårligt vejr – vi ses, Danmark!

Hvem: Toke Kruse. Firma: Billy’s Billing. Hvor: San Francisco

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad laver din virksomhed?

I 2011 lancerede jeg, sammen med min kollega Sebastian Seilund, Billy’s Billing, et online regnskabsprogram målrettet iværksættere og mindre virksomheder. Med Billy’s Billing kan virksomheder endelig skære bogholderen fra og få økonomisk overblik i deres egen virksomhed. Inden jeg startede Billy’s Billing, har jeg startet 11 andre virksomheder – nogle af dem med stor succes, mens andre var dundrende fiaskoer. Foruden mine virksomheder har jeg skrevet to bøger: »Den geniale iværksætter« og »Grandma’s Secret Recipe«, som hjælper andre iværksættere, der kan lære af mine 11 års erfaringer med egen virksomhed.

Hvorfor er du rykket til udlandet?

I en alder af 29 år, single og med internet i blodet er USA det eneste rigtige sted for mig at være nu. Vi flyttede til USA af to årsager: Markedet er større, og investorerne er mere risikovillige. Grundlæggende er Danmark et for lille land og vækstvilkårene for ringe, hvis man er seriøs omkring sin virksomhed. Det er ikke fordi, vi mangler idéerne i Danmark, men vi mangler at forbedre rammerne.

Hvordan er iværksættermiljøet i San Francisco?

San Francisco huser iværksættere, diversitet og muligheder. Lige nu bor vi på 29. etage i downtown San Francisco. Vi arbejder fra det anerkendte iværksætterkontor Rocketspace, som bl.a. huser Spotify. Fra Rocketspace er der ca. 100 andre iværksættere, som er lige så ambitiøse som os. Det er inspirerende og umuligt at finde i Danmark i denne størrelsesorden. I San Francisco er der meet-up-meetings hver uge i alle mulige afskygninger. Der er ligesindede, men også investorer. Et sådant miljø har Danmark desværre ikke – men burde lære af det i stedet for at plapre løs om alle de »muligheder«, som Danmark har.

Kommer du tilbage til Danmark?

Planen er at blive her i tre til fem år afhængig af udviklingen og de muligheder, som åbner sig. Derefter forventer vi begge at komme tilbage til Danmark for at stifte familie. Mit råd til andre iværksættere er at tage af sted, før du er i et fast forhold, begynder at få børn og andre forpligtelser, som binder dig til Danmark. Så længe du kan betale din egen løn og har en bæredygtig idé, er det bare med at springe på et fly.


 Billy’s Billing rykkede tidligere på året til San Francisco på den amerikanske vestkyst. Den daglige gang er nu på 29. etage sammen med cirka 100 andre iværksættervirksomheder, der holder til i samme bygning. Foto: Privat.

 
 Sebastian Seilund står for IT-delen af Billy’s Billing. Han var også en del af Toke Kruses forrige succes – auktionssiden Addealing.com – der tilbage i 2008 vandt E-handelsprisen. Foto: Privat.

 
 Toke Kruse den ene del af Billy’s Billing i USA. Udover at være iværksætter har han også haft tid til at skrive to bøger om iværksætteri. Foto: Privat.