Skatteplan får Vestas til at falde som en sten: »Hvis planen bliver gennemført, kan det bare være den første reaktion«

Donald Trumps omfattende planer om at reducere skattebetalingerne i USA ser ud til at ramme Vestas hårdt. Mølleproducenten er nemlig meget afhængig af den såkaldte PTC-rabat på det vigtigt marked i USA, der ser ud til at blive ramt.

Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vindmølleproducenten Vestas falder som en sten fra markedsåbningen, efter der er opstået usikkerhed omkring en meget vigtig skatterabat i USA. Det store marked på den anden side af Atlanten er klart det vigtigste i Vestas' forretning, og de seneste år har USA haft ekstra fart på takket være den såkaldte PTC-skatterabat.

Men nu har Trump-administrationen offentliggjort sin stortopsatte skatteplan, og her venter der tilsynelandende smæk til vindmøllebranchen.

Flere medier beretter om, at vindmølleindustriens skatterabat vil blive skåret fra 2,3 cent per kilowatttime til 1,5 cent, hvilket egentlig ikke er den store forringelse, når man ser på, hvor PTCen skulle reguleres hen i forvejen. PTCen var i nemlig i sin seneste form udset til at falde med 20 pct. hvert år, hvilket har betydet, at støtten i 2017 har været 1,84 cent, i 2018 bliver den 1,38 cent, inden den i 2019 vil ende med at være 0,92 cent. I lovforslaget fremgår det dog, at PTC-støtten vil blive sat ned til 1,5 cent for alle - selv for dem, der allerede har fået for eksempel 2,3 cent i støtte.

Der vil måske også blive ændret på de såkaldte »Safe Harbour«-regler, der regulerer, hvor længe en vindmølleopstiller kan vente med at opføre parken og stadig få en given støttesats.

»Hvis det er tilfældet, vil økonomien i de amerikanske vindprojekter blive vendt på hovedet, planlægningspipelines forstyrret, og markedsvolumener og priser frem til udgangen af 2020 vil sandsynligvis blive lavere, end vi venter på nuværende tidspunkt,« skriver Barclays i en analyse ifølge Ritzau Finans.

Barclays er dog i tvivl om, hvorvidt de såkaldte Safe Harbour-regler reelt bliver påvirket, men det mener den amerikanske vindmølleorganisation, at de gør. Kort sagt er der stor uklarhed om det nye skatteforslag og dets konsekvenser.

Læs skatteudspillet her (PTC-afsnit på side 43-44).

Vestas-aktien faldt ved børsens åbning med 7,7 pct., og faldet tog til op ad formiddagen. Om det er en overreaktion, er meget svært at spå om, fortæller Sydbanks Vestas-analytiker og aktieanalysechef, Jacob Pedersen:

»Vi ved ikke, hvordan det ender med skatterabatten, men jeg kan godt forstå, at investorerne er nervøse for det her. USA er 30 procent af Vestas' omsætning, og hvis du trækker 30 procent ud og sænker rentabilitet markant, så skal aktien handles noget lavere. Så jeg kan godt forstå, at investorerne er nervøse,« siger Jacob Pedersen, »Hvis skatteplanen ikke bliver gennemført, så er det en overreaktion, men hvis den bliver gennemført, så kan det bare være den første reaktion.«

Vestas har udsendt en kort kommentar til skattereformen:

»Selvom skatteplanen fortsat kun er et forslag, der også skal gennem Senatet, er det skuffende, at Repræsentanternes Hus har foreslået en plan, som inkluderer en tilbagerulning af PTC-ordningens udfasning, der blev tværpolitisk vedtaget i 2015,« siger direktør for marketing og kommunikation i Vestas, Morten Dyrholm, i en skriftlig kommentar.

Ifølge republikanernes udspil vil en skrotning af PTCen indbringe 12,3 mia. dollar i indtægter mellem 2018-2027.

PTC-ordningen har historisk været årsag til meget store udsving på det amerikanske marked. Indtil den nuværende femårige periode blev indført, løb PTCen typisk ikke længere end et år ad gangen, og det gav enormt store og ødelægende udsving for industrien. Den seneste PTC-aftale blev set som noget af det bedste, der er sket for amerikanske vindspillere i mange år, men valget af Donald Trump som præsident indvarslede hurtigt en ny ære, og chefen for EPA - det amerikanske ministerium for miljøbeskyttelse - Scott Pruit har tidligere udtalt, at han ville fjerne subsidier til vedvarende energi.

Vestas kommer med årsregnskab i næste uge, hvor PTC-spørgsmålet formentlig vil blive et tema.