Skattepakke giver aktionærer dobbelt smæk

Høj skat både før og efter ændringen af satserne - det bliver den ubehagelige konsekvens i en overgangsperiode med regeringens nye skattepakke.

Et antal danske aktionærer risikerer at få en skattelussing på begge kinder, hvis regeringens nye skattepakke vedtages som fremlagt uden en overgangsordning.

Ifølge beregninger fra Deloitte kan det give en beskatning på 62,2 procent fremfor de nuværende og fremtidige 59 procent.

De aktionærer, der kommer i klemme, skal have udbetalt udbytte, som virksomheden har sparet op under de gamle skattesatser, men som skal udbetales under de nye skattesatser. Dermed bliver pengene ramt af den gamle, høje sats på 28 procent i virksomheden og samtidig den nye, høje sats på 47,5 procent ved udbetaling.

De 28 procent på virksomhedsskatten sættes ifølge forslaget ned til 22 procent , og det skulle opveje, at skattesatsen for aktieindkomst sættes op fra 43 til 47,5 procent. Og sammenlagt skulle det give en skatteprocent på 59 procent for udbytte af aktier.

Men penge, der allerede er sparet op i virksomheden men endnu ikke udbetalt som udbytte, bliver ramt af den høje skat både før og efter, de er udbetalt til aktionærerne som udbytte og rundbarberes dermed med de godt 62 procent.

"Indtægter frem til og med 2006 kan blive ramt af hård beskatning, som kun en overgangsordning kan forhindre," siger John Bygholm, statsautoriseret revisor og indehaver i Deloitte.

Indtil videre er der ikke planlagt en overgangsordning for de aktionærer, der kan blive ramt af den hårde beskatning.