Skatteminister sparker fondslov til hjørne: »Lovforslaget har en række utilsigtede konsekvenser«

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er gået ind i en dialog om et forslag om fondsregler, der har fået en række fonde op i det røde felt.

Skatteminister Karsten Lauritzen har åbnet for dialogen med KFI Erhvervsdrivende Fond, som kommer i klemmen i en ny skatteregel for erhvervsdrivende fonde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det faldt ikke i god jord alle steder, da skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlagde sit lovforslag, L27, som vil fjerne skattefradraget for erhvervsdrivende fonde for at imødekomme EU.

Nu erkender Karsten Lauritzen, at der er brug for at tænke lovforslaget lidt bedre igennem.

Ifølge Handelsbladet vil ministeren nu undersøge, om han kan ændre lovforslaget. Helt konkret vil Karsten Lauritzen udskyde behandlingen af lovforslaget, så det først viderebehandles i Folketinget efter nytår.

»Lovforslaget har en række utilsigtede konsekvenser, som blandt andet rammer KFI. Og derfor undersøger vi naturligvis mulighederne for, om vi på en fornuftig måde kan undgå dette. Vi er blandt andet i god dialog med KFI, så jeg håber på, at vi finder en fornuftig løsning,« siger Karsten Lauritzen til Handelsbladet.

L27 vil specielt ramme familiefonde og andre fonde, hvis uddelinger er nært knyttet til en virksomhed. Det gælder eksempelvis købmandsfonden KFI, der støtter små købmænd rundt om i landet. Og det er altså netop KFI, som Karsten Lauritzen nu er gået i dialog med.

For at undgå at få problemer med EU er skatteministerens plan at fjerne fradraget for uddelinger fra danske erhvervsdrivende fonde, der årligt står bag uddelinger for 1,2 milliarder kroner. I stedet skal fradraget gives til modtagerne af uddelinger fra fondene. L27 står til at give staten en merindtægt på 200 millioner kroner, som ifølge ministeriet vil gå i nul ved at give fradraget til modtagerne.

L27 har, som tidligere beskrevet i Berlingske Business, fået en lang række af de store fonde op i det røde felt. Kritikken lyder, at skatteministerens beregninger er for simple og ikke tager højde for virkeligheden i fonds-Danmark.