Skattekroner forgylder privathospitaler

Landets største privathospitaler har fordoblet fortjenesten i løbet af sidste år, men 2009 tegner mere dystert efter heftig debat om takster og et stop for strømmen af patienter fra det offentlige.

Foto: Scanpix
De danske privathospitaler har god grund til at sende en venlig tanke til nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, for hans ide om at sende patienter i det offentlige videre til de private sygehuse har været rent guld for de privatejede hospitaler.

Sammen med et stigende antal forsikringskunder har de offentlige skattekroner, som følge af de frie sygehusvalg, der blev vedtaget tilbage i 2002 nemlig forgyldt landets mange privathospitaler, der alene fra 2007 til 2008 har fordoblet deres indtjening og samtidig oplevet en voldsom vækst.

Det viser en gennemgang, Berlingske Business har foretaget af de danske privathospitalers regnskaber.

Frit sygehusvalg giver travlhed
Her fremgår det, at hospitalernes overskud fra 2007 til 2008 samlet set vokset med hele 120 procent i perioden og hele 11 af de 13 største privathospitaler herhjemme har oplevet stor fremgang i 2008.

Kjeld Møller Pedersen, ekspert i Sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet understreger, at det især er garantien om det frie sygehusvalg og det eksplosive antal af sundhedsforsikringer herhjemme, der i 2008 har skæppet ekstraordinært godt i privathospitalernes kasse.

»Det er klart, at det frie sygehusvalg har været med til at give travlhed hos de private hospitaler og i snit kommer mellem 30 og 40 procent af deres patienter typisk fra det offentlige. Men de senere år har vi også set en voldsom stigning i antallet af sundhedsforsikringer herhjemme, og det har ligeledes øget antallet af patienter i privat regi. Og når garantien igen træder i kraft til juli vil væksten fortsætte dog i mere moderat tempo« siger Kjeld Møller Pedersen og peger på at det frie sygehusvalg har været suspenderet det sidste år tid og igen træder i kraft 1. juli.

Kører nu med røde tal
Den senere tid har der været stor debat omkring privathospitalerne herhjemme, fordi oppositionen mener nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen har tilgodeset de private hospitaler, da han i sin tid var sundhedsminister.

Det har fået Rigsrevisionen til at kritisere landets statsoverhoved, da flere af revisorerne mener, han i sin tid har betalt alt for mange penge til de private sygehuse for at overtage patienter fra det offentlige.

Senest er taksten dog blevet sænket med 17 procent og kombineret med det faktum, at det frie sygehusvalg snart har været suspenderet i et år og først igen træder i kraft 1. juli, stiller det de privatejede hospitaler over for nogle store udfordringer.

Mange af de private hospitaler og klinikker har ifølge formanden for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker Nis Alstrup således kørt med røde tal i de første måneder af 2008.

”Vi har haft en masse kapacitet, der bare har stået tomt, fordi der ikke er kommet patienter fra det offentlige. Det giver pres på omkostningerne og mange har været tvunget til at foretage tilpasninger i begyndelsen af året. Det kan ikke udelukkes, at der vil komme lukninger,” siger han og peger på, at der sandsynligvis vil komme en større konsolidering på markedet de kommende år.

2009 tegner svært
Samlet set vurderer branchen, at man sidste år havde godt 300.000 patienter gennem systemet, men Martin Bonnén, der er formand for Sammenslutningen af Privathospitaler og Privatklinikker i Danmark, mener ikke, man kan klandre hospitalerne for udelukkende at spinde guld på de nemme operationer og efterlade det offentlige sygehusvæsen med de mest krævende patienter.

»Det er klart, at der er nogle sygdomme, vi holder os fra, fordi det simpelthen er bedre, at lade de offentlige hospitaler tage sig af de patienter. Men vi udvider hele tiden vores område, selv om det selvfølgelig typisk er mere veldefinerede sygdomme som eksempelvis operationer i bevægeapparatet, vi tager os af,« siger Martin Bonnén.

Han fastholder, at fremtiden trods stor debat om takster og problemer med et fald i strømmen af patienterne fra det offentlige ser lys ud for de danske privathospitaler.»2009 bliver uden tvivl et svært år, men allerede i 2010 tegner det bedre. Ud over de færre offentlige patienter betyder finanskrisen også, at færre patienter kommer ind fra gaden og betaler operationer af egen lomme, men fra 1. juli er det frie sygehusvalg igen en realitet, og det vil give udslag i 2010,« siger han.

Berlingske Business har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsminister Jacob Axel Nielsen, om hvorvidt det er holdbart, at de private sygehuse er så afhængige af offentlige kroner.