Skattejagt kan give danske banker problemer

Nye amerikanske skatteregler lægger op til, at de amerikanske skattemyndigheder kan tilbageholde 30 pct. værdien af handler med dollar-baserede amerikanske aktiver.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gælder således amerikanske aktier, statsobligationer og derivater, der ikke lever op til en række indberetningskrav, skriver Børsen.

- Loven er altindgribende i bankernes forretningsmodel. Selv om den er lavet som en frivillig ordning, så er der ikke meget frivillighed i det, fordi det eneste alternativ, man har, er at holde op med at have noget som helst med USA at gøre, siger Mick Thimm Sayed fra Finansrådet.

Kravene er komplicerede nok i sig selv, men kan også vise sig at være i strid med EU og danske regler på området. 5 europæiske lande har derfor indledt forhandlinger med de amerikanske myndigheder for at nå frem til en løsning, men Danmark har indtil videre valgt at afvente resultatet, hvilket i følge Finansrådet og Børsen er en alt for defensiv strategi.

- Vi mener, at der bør presses hårdere på. Vi ved f.eks., at Irland offentligt har meldt ud, at man vil forsøge at blive del af denne mellemstatslige aftale lyder det fra Børsens bankkilde, der peger på den skævvridning det kan resultere i, hvis de fem lande og USA alene får lov at definere rammerne for den nye lov.