Skattefif fik Apple til Viborg

Flere ministerier arbejdede i årevis med særlige skattemodeller, der skulle gøre det mere attraktivt for Apple at placere sig i Danmark.

Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Skat og den danske stat tog usædvanlige skridt for at sikre, at Apple placerede et nyt datacenter i Viborg til en værdi af 6,3 milliarder kroner. Det kan Børsen afsløre.

Avisen har fået aktindsigt i dokumenter fra en række ministerier, som viser, at der gennem fire år er blevet arbejdet på at sikre Apple en gunstig skatteløsning.

Undervejs blev Skat bedt om at konstruere en særlig løsning for Apple. Skatteteknisk var sagens kerne Apples energiforbrug. Blev centret i Viborg defineret som et almindeligt datacenter, der brugte energi på køling, ville afgifterne være høje. Hvis man derimod brugte det opvarmede vand og sendte det videre til et fjernvarmsystem, ville skattesituationen ændre sig markant og Apple kunne slippe langt billigere.

Børsen har forelagt de skattetekniske ændringer over for momschef Sten Kristensen fra revisionsselskabet BDO. Han mener, at staten har strakt sig overraskende langt.

»Der er åbenbart en politisk interesse, som gør, at embedsværket måske er villigt til at bøje reglerne en ekstra gang for at tiltrække en af verdens største dataproducenter,« siger Sten Kristensen.