Skatteeksperter: Jyske Bank rådgiver om at undgå dansk udbytteskat

Det er ikke rigtigt, når Jyske Bank afviser at yde rådgivning om skat. Det vurderer skatteeksperter på baggrund af et brev fra bankens afdeling i Schweiz. Jyske Bank afviser.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

»Kære kunde, omlæg deres investering og undgå dansk udbytteskat«. Sådan lyder indledningen i et brev, som er skrevet af Jyske Banks afdeling i Schweiz, og som blandt andet er sendt til bankkunder i Danmark. Det skriver dr.dk, der er i besiddelse af brevet.

Jyske Bank har afvist anklager om, at en rådgiver fra bankens schweiziske afdeling har rådgivet en undercover-journalist fra DR om, hvordan han kan flytte en millionindtægt i skattely, som det fremgår af DR-dokumentaren »I skattely«.

Jyske Bank har i forbindelse med udsendelsen afvist, at man overtræder reglerne, understreget, at man i Jyske Bank ikke rådgiver om skat, ligesom man har påpeget, at flere klip er taget ude af kontekst.

Men ifølge skatteeksperter viser brevet, at det ikke er korrekt, når banken afviser at have rådgivet kunder om skat.

»Det her brev handler kun om en eneste ting, nemlig hvordan kan man undgå en dansk udbytteskat. Og brevet indeholder også en klar anvisning, en trepunktsplan om, hvordan man skal gøre det,« siger Torben Bagge, skatteadvokat hos advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, ifølge dr.dk.

Den udlægning bakker skatterevisor Christen Amby op om.

»Brevet viser, at Jyske Bank har nogle kunder, som de ved snyder i skat. Og nu rådgiver de dem til, at de skal undgå at betale udbytteskat ved at omlægge deres investeringer,« siger han ifølge dr.dk.

I brevet, der er dateret 2. februar 2005, opfordres kunderne til at omlægge deres investeringer hos Jyske Bank i Schweiz, hvorved kunderne ifølge banken angiveligt kan undgå dansk udbytteskat.

Direktør for Private Banking i Jyske Bank Jens Lauritzen afviser, at der tale om rådgivning, der handler om at undgå udbytteskat i Danmark.

»Det her er ikke skatterådgivning. Der er tale om et brev, der informerer vores kunder om en administrativ omlægning hos en af vores investeringsfondsudbydere. Det medførte en stor administrativ lettelse for kunderne, der som følge heraf slap for at skulle søge skat tilbage i henhold til gældende regler,« skriver Jens Lauritzen i en mail til DR Nyheder.

Han afviser videre, at det kan koste den danske stat i skatteindtægter, hvis kunderne følger anvisningerne i brevet, da udbytteskatten ifølge ham er en acontoskat, »som udlignes når kunden selvangiver. Så skatteprovenuet bliver det samme,« skriver han i mailen til DR Nyheder.

Foreningen Skift Bank Dag har meldt Jyske Bank til Bagmandspolitiet på baggrund af de skjulte optagelser. Samtidig har Jyske Bank anmeldt DR til politiet i forbindelse med udsendelsen, da journalisten blandt andet benytter sig af skjult kamera.