Skatteeksperter: Jyske Bank går til grænsen

Jyske Bank balancerer på stregen, da banken både skal følge loven og har et samfundsansvar, siger skatteeksperter.

Jyske Bank balancerer på stregen, da banken både skal følge loven og har et samfundsansvar, siger skatteeksperter. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere eksperter i skat og samfundsansvar medgiver, at det i sidste ende er op til Jyske Bank, hvad moralen tillader, så længe loven overholdes. Dog bør Jyske Bank som samfundsansvarlig bank gå et skridt væk fra grænsen af det lovlige, lyder opfordringen.

Det sker, efter at Jyske Banks øverste direktør, Anders Dam, for første gang udtaler sig i debatten om lækket af skattepapirer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, hvor Jyske Bank ifølge anklagerne har spillet en rolle. Anders Dam siger, at alle har hver sin moralske holdning og grænse, og at det derfor må være lovgivningen, som angiver rammerne for, hvad man kan tillade sig.

Torben Bagge, skatteadvokat og partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, har deltaget meget i Panama-debatten, og han kalder moralspørgsmålet en utroligt relevant problemstilling.

Han henviser til, at man som skatterådgiver – hvilket Jyske Bank til dels fungerer som i forbindelse med bankens formuerådgivning til kunderne – balancerer imellem, at man ikke må rådgive, så man kommer på den forkerte side af loven, men man risikerer samtidig at ifalde et erstatningsansvar, hvis ikke man rådgiver på en måde, så kunden får de optimale skattemuligheder.

Det samme har en højesteretsdommer udtalt i 2001:

»For en domstol som Højesteret, der ser mange andre sager end skattesager, er det lettere at holde fast i, at det som udgangspunkt er helt legitimt at lade en dispositions foretagelse være styret af ønsket om at opnå en skattemæssig fordel. Der er intet forkert i, at en virksomhedsleder anser skat som en omkostning, det gælder om at holde nede på linje med alle andre omkostninger. En anden synsvinkel kan tværtimod være ansvarspådragende,« sagde dommeren.

»Det rammer lige i skabet, synes jeg, når ligefrem en højesteretsdommer siger sådan. Når det er sagt, er det selvfølgelig op til den enkelte, hvor langt man vil gå. Og det kommer selvfølgelig også an på, hvilket produkt man sælger. Som bank er det op til egen samvittighed, om skatterådgivning overhovedet er et forretningsområde, man vil tjene penge på, hvis man kan se en moralsk problemstilling ved det,« siger Torben Bagge og tilføjer:

»Men Anders Dam har da en pointe i, at i et retssamfund bliver det hurtigt en glidebane, hvis alle skal fastsætte deres egne regler. For det er jo derfor, at vi helt grundlæggende har en samfundsnorm med, at nogle er valgt til at vedtage, hvilke regler der skal gælde, nogen håndhæver reglerne, og så er der nogen, der dømmer i henhold til reglerne. Det er helt grundlæggende magtadskillelse.«

Bankers særlige rolle

Esben Rahbek Pedersen, professor på CBS og ekspert i CSR (virksomheders samfundsansvar), henviser til, at banker spiller en stor samfundsrolle.

»Moral er jo altid en diskussion. Men mange banker har slået sig op på social ansvarlighed og har en etisk profil, og det er der jo ingen grund til, hvis de alene forholder sig til lovgivningen,« siger Esben Rahbek Pedersen.

Jyske Bank har selv udarbejdet en »Redegørelse om samfunds­ansvar«, hvor lovgivningen dog også er rammen for banken.

»Jyske Bank-koncernen er bevidst om den finansielle sektors generelle betydning for samfundet, herunder den finansielle stabilitet, og med afsæt i lovgivningen og forretningsmæssige forhold, opfylder koncernen sin rolle heri,« skriver banken.

Lars Koch, skattelyekspert og international chef i ulandsorganisationen Ibis, siger, at han har set papirer fra Panama-lækket, hvor Jyske Bank omkring 2005 siger, at de har oprettet 2.000 selskaber i Gibraltar og Panama, hvor de hjælper deres kunder med at gemme deres penge for myndighederne.

»Jyske Bank har formentlig ikke gjort noget ulovligt, men man må forvente, at en ansvarlig bank søger at følge lovgivningen frem for at underminere den,« siger Lars Koch.

Det er sammenslutningen af medier i netværket ICIJ, herunder DR og Politiken, der har adgang til de lækkede dokumenter. Ingen har endnu villet frigive dokumenterne, og indtil videre har Jyske Bank sagt, at ingen i banken har erindring om, at de påståede anklager skulle være foregået.