Skats øverste chef ryger ud efter milliardskandale

Jesper Rønnow Simonsen, der er øverste chef i Skat, fritstilles med øjeblikkelig virkning. Han bliver afløst af 48-årige Merete Agergaard, der blot har været hos Skat siden 1. maj i år.

Skats øverste direktør, Jesper Rønnow Simonsen, er nu fortid i Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Jesper Rønnow Simonsen fritstilles med øjeblikkelig virkning, og man konstituerer den nuværende direktør for kundeservice, Merete Agergaard, skriver DR Nyheder.

Oplysningen bekræftes over for Berlingske Business af Dennis Flydtkjær, skatteordfører for DF.

DF-ordføreren mener, at det er helt på sin plads, at Jesper Rønnow Simonsen nu er fortid som øverste chef for Skat.

»Jeg synes, at det er en helt fornuftig beslutning fra skatteministerens side. Jeg synes, at det er en rigtig disposition, at man har valgt at sige, at der er brug for friske øjne og kræfter til at drive Skat i den rigtige retning,« siger Dennis Flydtkjær.

Flydtkjær peger blandt andet på, at en Gallup-måling i Berlingske fredag viser, at danskerne nærer meget stor mistillid til Skat. Undersøgelsen viser også, at de adspurgte mener, at den hårdt kritiserede direktør for Skat, Jesper Rønnow Simonsen, burde fyres. Det er han så blevet nu.

»Jeres undersøgelse siger jo i dag, at der er stor mistillid til skats øverste direktør - med rette. Man har en øverste ansvarlig for en butik, der er lige er blevet snydt for over 12 mia. kr. Jeg kommer selv fra Herning – og der svarer det jo til to en halv gange kommunens årsbudget, så det er virkelig mange penge. Hvis vi skal have tilliden tilbage til Skat, så skal der altså nogle nye kræfter ind,« siger Dennis Flydtkjær.

Også Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen mener, at det er helt efter bogen, at at Jesper Rønnow Simonsen må vinke farvel til jobbet som topfigur i Skat.

»Det, synes jeg, er en klog beslutning. Det fritager ikke ministeren for ansvar. Problemerne er ikke løst ved at fyre en direktør, men jeg synes, at det er klogt, og grundene til at rejse kritik af ledelsen af Skat har været der længe, men alligevel har skatteministeren udtrykt tillid«, siger Jesper Petersen.

Fyringen sker som et led i en omfattende oprydning i Skat, efter skandalen hvor mere end 12 milliarder er røget ud af statskassen i på grund af svindel med udbytteskat. Det tal er væsentligt højere, end de 9,1 milliarder kroner, der blev nævnt i første omgang, da sagen kom frem.

Senere i dag vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et pressemøde fredag klokken 13 præsentere en stor plan til syv milliarder kroner frem mod 2020, der skal få Skat tilbage på sporet.

Jesper Rønnow Simonsen bliver afløst af 48-årige Merete Agergaard, der blot har været hos Skat siden 1. maj i år. Hun blev hentet fra Arbejdsskadestyrelsen, hvor hun siden 2014 var direktør. Tidligere har hun arbejdet i Miljøministeriet. Merete Agergaard er uddannet cand. jur.

Jesper Rønnow Simonsen har været direktør for skat siden 2012. Han kom fra stillingen som økonomidirektør i Københavns Kommunes børne- og ungdomsforvaltning.