Skat rejser momskrav på millioner mod Hesalight

Skat kræver 23.5 millioner af det krakkede LED-firma Hesalight for at have fået refunderet moms, de ikke var berettiget til. Der er muligvis tale om svindel, vurderer ekspert.

Anklagerne mod stifter af konkursramte Hesalight, Lars Nørholt, hober sig fortsat op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Skandalen om Hesalight er ikke slut, og mens Bagmandspolitiet vurderer, om selskabets stifter Lars Nørholt skal tiltales, er regnskabsbøgerne i hemmelighed kommet på Skats radar. Det skriver Børsen.

Hesalight skulle efter sigende have fået 23,5 millioner kroner i uberettiget momsrefusion fra starten af 2015 til konkursen i efteråret 2016, som nu kræves tilbagebetalt.

Det skriver Børsen, som er i besiddelse af et processkrift fra kurator i boet efter Hesalight, Henrik Selchau Poulsen.

»Skat (…) bemærker, at der siden 2015 har været et betydeligt misforhold mellem virksomhedens momsindberetninger og det reelle momstilsvar ifølge bogføringen,« skriver Skat i afgørelsen.

Hesalights tidligere administrerende direktør og hovedejer, Lars Nørholt, skriver i en mail til Børsen, at han ikke har set afgørelsen fra Skat og ikke har »kendskab til, at der skulle være foregået noget ulovligt«.

Skat vil med henvisning til deres tavshedspligt ikke be- eller afkræfte, om sagen findes.

Spørger man momsdirektør hos Timetax, Søren Engers Pedersen, som rådgiver virksomheder om moms og afgifter, ser sagen alvorlig ud.

»23,5 mio. kr. er et voldsomt beløb, og når det er sket over så kort en periode, kunne det godt ligne svindel,« siger Søren Engers Pedersen til Børsen.Tidligere har kurator Henrik Selchau Poulsen anklaget Lars Nørholt for at have overtrådt såvel bogføringsloven som skatte- og afgiftslovgivningen, og han fik i september opbakning hos skifteretten i Roskilde til at anlægge sag med krav om, at Lars Nørholt pålægges konkurskarantæne. Får han karantæne, må han ikke drive virksomhed i op til tre år.

Begrundelsen for karantænen var en opsummering af Nørholts synderegister, som Henrik Selchau Poulsen har fremstillet det siden lampevirksomhedens konkurs i november 2016.

Konkret anklagede kurator dengang Lars Nørholt for sammen med sin hustru at have taget ulovlige aktionærlån for 38,7 mio. kr. i Hesalight. Hesalight-stifteren blev også her beskyldt for mangelfuld bogføring, som bla. indebar, at »stort set alle bilag var fjernet fra virksomheden og fundet af bagmandspoliet på parrets privatadresse.