Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Beskyldningen om brug af bøllemetoder over for bilforhandlerne får nu Skats øverste ledelse til at reagere. Skats direktør i form af Jesper Rønnow Simonsen har indkaldt Autobranchen til et ekstraordinært møde for at få drøftet problemerne mellem Skat og bilforhandlerne igennem,
Initiativet fra Jesper Rønnow Simonsen kommer på baggrund af fredagens artikel i Berlingske Business, hvor både politikere, advokater og Autobranchen langer hårdt ud efter Skat, når skattevæsenet kontrollerer, om bilforhandlerne har betalt den korrekte registreringsafgift.
Konflikten går på, om forhandlerne flytter avancen fra salget af bilen over på ekstraudstyr for på den måde at afregne en mindre registreringsafgift.
Det mener Autobranchen ikke er tilfældet, og den mener, at Skat på kontrolbesøgene forsøger at presse forhandlerne til at indgå forlig ved at true med en endnu større efterbetaling.
»Vi troede, at der var en bedre dialog mellem branchen og os. Derfor har vores direktør Jesper Rønnow Simonsen skrevet til Autobranchen for at få et møde med organisationen og en forhandler for ved selvsyn at få indblik i, hvilke problemer der er. Og for at få en bedre dialog mellem Skat og branchen,«, lyder det i en kommentar fra pressechefen i Skat Jacob Østerbye.
Direktør i Autobranchen Jens Brendstrup tager positivt mod invitationen og vil meget gerne ind i en tættere dialog med Skat. Han understreger dog, at Autobranchen tidligere har haft møder med direktøren, og han stiller sig helt uforstående ovefor, at Skat efterlyser konkrete oplysninger om sager fra forhandlere. Dem er branchen kommet med, men efter aftale bare i anonymiseret form. Ellers ville forhandlerne ikke turde stå frem, påpeger Jens Brendstrup, der ligeledes er utilfreds med den måde, som Skat fortæller om kontrolaktionerne.
I Skats gennemsigtighedsrapport hedder det, at der i 2013 blev kontrolleret 27 bilforhandlere og afregnet registreringsafgift af de kontrollerede forhandlere på cirka 597 mio. kr. Jens Brendstrup fremhæver, at det kan læses, som om forhandlerne har snydt med registreringsafgiften for små 600 mio. kr. Men det er det beløb, der er betalt i registreringsafgift, mens den opkrævede efterregulering udgør knap 11 mio. kr. Berlingske Business læste også tallene fejlagtigt, som det fremgår af gårsdagens avis.
»Den måde, Skat skriver det på, er vildledning. Det var ikke gået på en førsteårsprøve på økonomstudiet. Alle, der har læst det, spørger os, om det er rigtigt, at der har været snydt for 600 mio. kr. Jeg ved ikke, om Skat skriver det på den måde for at retfærdiggøre kontrolaktionerne,« siger Jens Brendstrup.
Skats indsatsdirektør Erling Andersen svarer skriftligt på kritikken:
»Vi mener, at teksten i gennemsigtighedsrapporten er ret tydelig. Men det er klart, at hvis branchen mener, at en anden formulering er bedre, så er vi da lydhøre.«
Den anden store autoorganisation Bilbranchen holder også løbende møder om en anden konflikt med Skat. Men her er fokus på de problemer, forhandlerne har med at sætte den rette afgift på de biler, branchen selv bruger til f.eks. demobiler. Skat angiver nemlig kun, at afgiften skal betales ud fra »almindelig pris til forbruger«, hvilket er et vidt begreb med et spænd fra den pris, en almindelig privatkunde betaler og den pris, et leasingselskab betaler. Men det er ikke lykkes branchen at få et bindende svar fra Skat og dermed fjerne risikoen fra en solid ekstraregning.
»Usikkerheden fylder meget for vores medlemmer, og vi har nu i to år forsøgt at få en afklaring,« siger direktør i Bilbranchen Thomas Møller Sørensen.
Nu afventer sagen en afgørelse i Landsskatteretten.