Skat på telefon skal betale bredbånd

Den britiske regering vil for alvor sparke lynhurtige Internet-forbindelser ud til befolkningen. Det vil ske med en særskat på alle telefonforbindelser.

Der skal mere fart på briterne - også når de er på nettet. Det skal en ny skat på fastnettelefoner sikre. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

4,40 kroner om måneden. Det bliver den særlige bredbåndsskat, som alle ejere af en fastnettelefon nu skal betale for at sikre, at alle i hele landet kan få hurtigere Internet-forbindelser.

Forslaget kommer fra den britiske kulturminister Ben Bradshaw, som dermed vil sikre alle briter adgang til fremtidens teknologier, uanset hvor langt væk fra nærmeste nabo de bor.

»Et bidrag« på op til 1,5 milliarder kroner

Regeringen anslår, at der vil komme 150-175 millioner pund (1,3-1,5 milliarder kroner) i kassen på den konto. Oveni tages et klækkeligt beløb fra tilskuddet til statsradiofonien BBC; her er et større beløb, der var sat af til at hjælpe ældre med at skifte fra analogt til digitalt TV, nemlig ikke blevet brugt.

»Det er et bidrag, som vi beder folk om at give - det svarer til seks pund om året,« hedder det i rapporten, »Digital Britain« (Det digitale Storbritannien), som er skrevet af kommunikationsminister Lord Carter.

Den britiske plan er treårig og skal sikre, at alle i 2012 har adgang til bredbånd, altså hurtige Internet-forbindelser, gennem enten faste eller trådløse forbindelser, og at der er penge til at investere i fortsat udbygning af bredbåndsnettet i takt med, at der kommer mere underholdning og f.eks. TV-kanaler i højdefinition (HD), som kræver meget af netforbindelsen.

I dag har 15 procent af landets befolkning ingen mulighed for at få en netforbindelse, der er på to megabit i sekundet eller derover.

Pirater skal afsløres

Planen lægger også op til, at det britiske svar på IT- og Telestyrelsen, Ofcom, får magt til at identificere folk, der gentagne gange lægger ulovligt kopierede film og musiknumre ud på nettet.

Desuden skal alle nationale radiostationer senest i 2015 sende digitalt og ikke analogt som i dag.

Endelig udpeges en særlig »digital champion«, som skal holde øje med, at der faktisk sker noget.

Premierminister Gordon Brown er begejstret.

»Storbritannien vil blive ledende i verden. Dette vil bringe os et nyt skridt ind i fremtiden mod at blive verdens digitale hovedstad. Det sikrer, at ingen familie eller virksomhed falder igennem,« siger han.