Skat giver grønt lys til at jagte Kasi-millioner hos Pandora

Skat har godkendt en indstilling fra Kammeradvokaten til at forfølge hundredvis af millioner, som Jesper »Kasi« Nielsen mener at have til gode hos Pandora. Dermed venter et potentielt spektakulært retsopgør med uforudsete alliancer.

»Én ting er, når en skør mand fra Vestegnen råber op om, at Pandora har snydt ham. Det er noget andet, når Kammeradvokaten og Boris Frederiksen mener det samme,« siger Jesper Nielsen om den kommende voldgiftssag. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et spektakulært retsopgør mellem Skat og smykkegiganten Pandora og med erhvervsmanden Jesper »Kasi« Nielsen midt i det hele er undervejs.

Boris Frederiksen, partner hos Kammeradvokaten, oplyser, at man har fået grønt lys fra Skat til at føre en voldsgiftssag mod Pandora i spørgsmålet om en omdiskuteret earn out-aftale, der kort fortalt handler om, hvorvidt Jesper »Kasi« Nielsen og hans familie har hundredvis af millioner til gode hos Pandora.

»Vores vurdering er, at der er en interesse for boet og boets kreditorer i at føre en sag, og den vurdering deler Skat,« siger Boris Frederiksen.

Tilbage i efteråret blev Jesper Nielsens familieselskab, Dojajean Holding, begæret konkurs, og her var Skat den største kreditor. Som kurator pegede man på Kammeradvokaten, og advokatfirmaet har siden da tjekket virksomheden igennem for aktiver.

Det har været en overskuelig opgave, for reelt var der kun ét aktiv: Den førnævnte earn-out aftale med Pandora, som Jesper Nielsen forhandlede på plads efter sit exit fra smykkevirksomheden, og som han siden hen har været rygende uenig med Pandora om. Mens Jesper Nielsen rituelt har bogført et tilgodehavende på 761 mio. kr. fra Pandora, har smykkegiganten opgjort kravet til et rundt nul.

Siden konkursen i Dojajean Holding har Kammeradvokaten vurderet aftalen, og tidligere på året indstillede man til Skat, at der var grobund for at forfølge aktivet, og den indstilling har Skat nu altså nikket til.

»Vi havde ikke indstillet, som vi har gjort, hvis vi på forhånd vurderede, at familien Nielsen ikke havde ret,« siger Boris Frederiksen, der for nuværende ikke har mulighed for at sige, om Kammeradvokaten deler familien Nielsens opfattelse af, at dets tilgodehavende løber op i 761 mio. kr.

»Det kræver, at vi ser lidt flere tal fra Pandora, så det vil vi først kunne sige mere om, når voldgiftssagen starter,« siger Boris Frederiksen.

Nye alliancer

Da Jesper Nielsen og hans familie i 2010 blev købt ud af Pandora, fik man i første omgang en udbetaling på 385 millioner kroner. Oven i det forhandlede man samtidig en såkaldt  earn-out-aftale på plads, der skulle føre til en ekstra betaling i 2015 – afhængig af, hvor mange penge et af Pandoras datterselskaber, Pandora Central Western Europe (Pandora CWE), ville tjene til og med 2014 på det tyske marked, som Kasi-Jesper stod i spidsen for at bygge op, da han var hos Pandora.

I 2017 tjente Pandora CWE 833 mio. kr., fremgik det af smykkevirksomhedens regnskab, der blev offentliggjort tidligere på året.

Uenigheden har ført til et juridisk slagsmål mellem de to, men sagen har endnu ikke fundet sin afslutning. De seneste år har der været meget lidt udvikling i sagen, der beskrives som kompleks og dokumenttung, og det var yderligere en udfordring for familien Nielsen at finde de fornødne ressourcer til at føre en sag af den karat.

Allerede da Dojajean Holding blev begæret konkurs i efteråret, stod det klart, at der var opstået et »interessefællesskab mellem Skat og familien Nielsen«, som en kilde tæt på sagen formulerede det.

Ifølge Boris Frederiksen vil man nu føre den voldgiftssag, der allerede verserer, videre. Såfremt det lykkes Kammeradvokaten at vinde voldgiftssagen mod Pandora, kan det potentielt også ende med at sende penge tilbage til familien Nielsen, har Boris Frederiksen tidligere bekræftet over for Finans.

»Hvis vi viderefører sagen og har held med at vinde den, kan det ende med, at både Skat får sine penge tilbage, og at familien Nielsen også får et beløb,« har Boris Frederiksen tidligere sagt.

Dermed befinder Skat og Jesper »Kasi« Nielsen sig i en mildt sagt overraskende alliance, der kommer efter flere år med intense retsopgør mellem de to parter. Den dag i dag har familien Nielsen fortsat en stor milliongæld til Skat, og Jesper Nielsen har ved flere lejlighed følt sig forfulgt og udsat for hetz af myndigheden, der undervejs har givet en undskyldning til erhvervsmanden.

Jesper »Kasi« Nielsen glæder sig ikke overraskende over, at Kammeradvokaten deler hans vurdering af earn-out aftalen.

»Én ting er, når en skør mand fra Vestegnen råber op om, at Pandora har snydt ham. Det er noget andet, når Kammeradvokaten og Boris Frederiksen mener det samme,« siger Jesper Nielsen.

Ifølge hans egne beregninger – der er blevet lavet med en revisor – skylder Pandora familien Nielsen mere end en milliard kroner nu.

Pandora oplyser, at man ikke har nogen kommentarer til sagens udvikling.