Skat dømt for at krænke erhvervsmand på TV

En erhvervsmand, der blev kaldt »den største baryler, der kan gå på Guds grønne jord« af en skattekonsulent på TV 2, får 50.000 kroner i erstatning.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. En erhvervsmand, der blev kaldt »den største baryler, der kan gå på Guds grønne jord« af en skattekonsulent på TV 2, får 50.000 kroner i erstatning.
Læs mere
Fold sammen

Skat er blevet dømt i byretten for at have krænket en borger på landsdækkende TV, skriver BT.

Krænkelsen er sket i TV 2-programmet »Razzia – Skat rykker ud«, hvor Skat for rullende kamera stoppede erhvervsmanden Klaus Garde Nielsen i en udenlandsk bil på en jysk landevej. Skats specialkonsulent slog op i Skats system og konstaterede, at Klaus Garde Nielsen tidligere var blevet dømt for økonomisk kriminalitet og var flyttet til England med en dansk skattegæld på 11 millioner kroner.

»Altså han har ikke nogen moral, det har han virkelig ikke,« udtalte Skat-konsulenten i TV-studiet efter razziaen og kaldte Klaus Garde Nielsen for »den største baryler, der kan gå på Guds grønne jord«.

BT er i besiddelse af dommen, som blev afsagt sidste tirsdag af Retten i Aarhus og slår fast, »at der i forbindelse med skattemedarbejderens udtalelser er sket en krænkelse af Klaus Garde Nielsens fred og ære«. Således skal Skatteministeriet betale Garde Nielsen 50.000 kroner i godtgørelse for tort.

»Retten har lagt særlig vægt på, at udtalelsen om skattegældens størrelse er fremsat på landsdækkende tv, og at udtalelsen om skattegældens størrelse er fremsat i kombination med udtalelser om sagsøgerens moral mv.«

Ifølge professor i offentlig ret Søren H. Mørup fra Aarhus Universitet giver dommen nu muligheder for, at borgere, der har fået krænket retssikkerheden, kan få erstatning.

»Jeg mener, at dommen er korrekt, da Skat ikke må udtale sig om enkeltpersoners skatteforhold uden samtykke, ligesom myndighederne skal tale ordentligt til og om borgerne. Min vurdering er, at andre borgere, der er blevet filmet til disse programmer, også kan have krav på erstatning for tort,« siger Søren H. Mørup til BT.

Skatteadvokat Christian Falk Hansen fra advokatfirmaet Tommy V. Christiansen kalder dommen for endnu et hårdt slag for Skat.

»Der må sidde nogle skattemedarbejdere med meget, meget røde ører,« siger Christian Falk Hansen, som selv har to klienter, der er blevet hængt ud som skattesnydere i razzia-serien.

»Det er klart, at jeg vil drøfte dommen med mine klienter, der også har været hængt ud på TV. Jeg vurderer umiddelbart, at de på tilsvarende vis vil være berettigede til tort-erstatning for de krænkende udtalelser, som Skat har fremsat på TV om dem,« siger han.

Skat skriver i en mail til BT, at dommen bliver taget til efterretning. Skat har tidligere besluttet, at man ikke længere vil deltage i TV 2-serien.