Skandinaviske regeringer og EU i kontakt om redning af SAS

En talsmand for EU's konkurrencekommisær fortæller, at man i denne uge har været i kontakt med de skandinaviske regeringer om en redning af SAS.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringerne i Danmark, Norge og Sverige har i denne uge henvendt sig til EU-Kommissionen for at få klarhed over mulighederne for at støtte kriseramte SAS. De skandinaviske regeringer har spurgt til muligheden for at give en statsgaranti for SAS' banklån, bekræfter en talsmand for kommissionen over for business.dk. 

"Der har i denne uge været en dialog mellem EU Kommissionen og de skandinaviske regeringer om en evt. statsgaranti til SAS' banker, men vi har endnu ikke modtaget nogen formel ansøgning om en godkendelse af en sådan garanti," siger Maria Madrid Pina, talsmand for EU's kommissær for konkurrence, Joaquin Almunia.

Hun tilføjer, at kommissionens politik er, at enhver form for statsstøtte skal anmeldes og godkendes af Kommissionen.

Regeringernes henvendelse kommer, efter at seks ud af syv banker angiveligt er villige til at forlænge kreditter til SAS på 4,7 mia. svenske kroner, hvis staterne staterne stiller garanti. Derudover stilles der krav til, at SAS gennemfører en omfattende spareplan, som efter business.dk's oplysninger er på plads.

EU-Kommissionen skal tage stilling til, om en statsgaranti kommer i strid med EU's regler om statsstøtte.
 
De seks banker, der vil forlænge kreditterne til SAS, er Danske Bank, Nordea, DNB, Royal Bank of Scotland, SEB og Swedbank. Ifølge den svenske erhvervsavis Dagens Industri har den svenske storbank Handelsbanken afvist at forlænge kreditterne til SAS.

SAS udskød i går sit kvartalsregnskab til på mandag - angiveligt for at få en aftale mellem bankerne og de skandinaviske stater på plads.