Skandinaviske ansatte i SAS kan tvinges ud

Skulle SAS-ledelsen beslutte sig for at skifte det skandinaviske personale ud med billigere ansatte fra eksempelvis Østlandene, er det en mulighed, siger ekspert.

Foto: Scanpix
Forestil dig polske piloter og ukrainsk kabinepersonale på dit SAS-fly til London. Det kan i teorien blive tilfældet, medmindre striden mellem SAS-ledelsen og medarbejderne løses, og selskabet begynder at vise sorte tal på bundlinjen.

Forsker og ekspert forklarer, at det sagtens kan lade sig gøre, og formanden for kabinepersonalet siger, at SAS flere gange har truet med det. Det skriver dagbladet Børsen fredag.

SAS formand Fritz H. Schur og koncernchef Marts Jansson truede torsdag med at ville flytte job inden for koncernen til de områder, hvor arbejdet kunne gøres billigst - eksempelvis Sverige.

Politisk set ikke sandsynligt
Men en endnu værre løsning kunne være en decideret udskiftning af det skandinaviske, flyvende personale med personale fra lavprislande.

»Fra et økonomisk perspektiv burde det kunne lade sig gøre. Fra et politisk og samfundsmæssigt perspektiv ville SAS nok ikke gå den vej. SAS er et skandinavisk luftfartsselskab, og vi forventer, at der er et skandinavisk personale om bord,« siger Kristian Anders Hvass, der er forsker på Center for Tourism and Culture på Handelshøjskolen i København og har skrevet ph.d. om luftfartstrafik til Børsen.