Skandaleramt medicinalskurk drukner i milliardregninger til advokater

Medicinalselskabet Purdue Pharma er udpeget som hovedskurk i USAs store misbrugskrise, hvor tusindvis af amerikanere har mistet livet efter brug af smertestillende medicin. Af dokumenter indsendt til en amerikansk konkursdomstol fremgår det, at Purdue alene i 2019 vil bruge knap to milliarder kroner på enorme retsopgør om skyld og ansvar.

Medicinalselskabet Purdue Pharma er under anklage for at være skyld i omfanget af en enorm misbrugskrise i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengene kommer til at fosse ud af kassen hos det skandaleramte medicinalselskab Purdue Pharma, som efter flere måneders spekulation indleverede en længe ventet konkursbegæring i weekenden.

Purdue Pharma er ejet af Sackler-dynastiet, som ifølge Forbes er en af USAs rigeste familier med en formue, der i 2016 blev opgjort til omkring 13 milliarder dollar – eller omkring 88 milliarder kroner.

Både medicinalselskabet og navngivne medlemmer af Sackler-familien er under anklage for at have skabt en dødelig epidemi med aggressiv markedsføring af det smertestillende middel Oxycontin, der er klassificeret som et såkaldt opioid.

I et forsøg på at finde et forlig med en lang række amerikanske stater, byer og distrikter, der i ét væk har sagsøgt både selskabet og familien, har Sackler-familien og dens rådgivere længe arbejdet med en plan om at lade selskabet gå konkurs og omdanne det til en fond.

Den beslutning blev gjort officiel søndag aften, hvor sagen nåede det amerikanske retssystem.

Af dokumenter, indsendt til en konkursdomstol i New York mandag af Purdue Pharmas rådgivere, fremgår det, at medicinalselskabet i 2019 kommer til at bruge omkring 263 millioner dollar – eller knap to milliarder kroner på store retsopgør. Langt størstedelen af pengene skal bruges på selskabets rolle i den amerikanske misbrugskrise.

I flere end 2.000 søgsmål rettet mod Purdue lyder hovedanklagen, at selskabet med meget aggressiv markedsføring af smertemidlet Oxycontin, som blev underbygget af TV-reklamer, har trukket et dødeligt spor efter sig hos udsatte grupper i det amerikanske samfund.

Kåre Schultz, topchef i Teva

»På den korte bane er der en væsentlig risiko for, at vi bliver stillet over for endog meget store erstatningskrav.«


Også det israelske medicinalselskab Teva med danske Kåre Schultz i spidsen er en del af det historiske opgør mellem myndigheder og medicinalselskaber.

Den danske topchef har tidligere over for Berlingske Business erkendt, at det gældsplagede israelske selskab kan blive ramt af enorme erstatningskrav.

»På den korte bane er der en væsentlig risiko for, at vi bliver stillet over for endog meget store erstatningskrav. På den lange bane er det svært at se, hvorfor vi skulle blive gjort ansvarlige for en skrækkelig situation med misbrug af smertestillende medicin i USA, som omfatter brug af både receptpligtig og illegal medicin i den klasse af smertestillende midler,« sagde Kåre Schultz i maj til Berlingske Business.