Skandaleramt flyselskab i alliance med SAS

Shenzhen Airlines bliver torsdag nyt medlem af Star Alliance, som også SAS er en del af - det kinesiske selskab har dog en fæl skandale med i bagagen.

Her ses et Shenzhen Airlines-fly på vej til landing i den kinesiske hovedstad Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: WANG ZHAO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lufthavnen i Shenzhen i det sydøstlige Kina danner torsdag ramme for en ceremoni, der skal markere, at det lokale flyselskab Shenzhen Airlines fremover bliver en del af selskabsalliancen Star Alliance. Det skriver branchesitet Check-in.dk.

Star Alliance er den største af sin slags i verden, og det fællesskandinaviske flyselskab SAS var en af medstifterne.

Shenzhen Airlines er et datterselskab af Air China, der allerede er medlem af alliancen. Det har i omegnen af 150 ruter og transporterede i 2010 16 millioner passagerer. Til sammenligning havde SAS 27 millioner passagerer sidste år.

Selskabet står stærkt på den kinesiske østkyst, og det er attraktivt for de øvrige alliancemedlemmer, idet det er her, at den fremadbrusende kinesiske økonomi er stærkest.

Shenzhen Airlines har dog et lig i lasten, som det og alliancemedlemmerne nok helst havde været foruden.

I 2010 blev et Shenzhen Airlines-datterselskab, Henan Airlines, nemlig snuppet i at have piloter i cockpitterne, der havde falske pilotcertifikater. Da sagen blev undersøgt tilbundsgående, viste det sig, at det drejede sig om intet mindre end 100 piloter i selskabet, der havde problemer med papirerne, skriver Check-in.dk.

Sagen er dog fortid nu. Det var den også i juni 2011, hvor Shenzhen Airlines med sine 130 Airbus- og Boeing-fly blev godkendt som kommende medlem af Star Alliance.