Skal vi nu til at bøvle med en højkonjunktur?

Dansk økonomi har været længere end andre lande om at komme ud på den anden side efter finanskrisen. Derfor bliver tirsdagens BNP-tal fra Danmarks Statistik spændende læsning.

Onsdag bliver en stor regnskabsdag, når vi får nye tal fra danske giganter som A.P. Møller - Mærsk Mærsk. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Den danske sommer har ikke været noget at skrive hjem om. Ikke nogen hedebølge her. Derimod har den danske økonomi det anderledes hedt. Ja, nogle økonomiske eksperter begynder ligefrem at tale om, at vi er på vej til at brage ind i en højkonjunktur. Andre igen fremhæver frygten for en snarlig overophedning af dansk økonomi.

Tirsdag er Danmarks Statistik klar med de første spæde tal for BNP-udviklingen i andet kvartal af 2017. Foreløbig med de såkaldte BNP-indikatortal. De kan dog senere blive justeret, når talfabrikken på Østerbro får gennemgået de enorme talmængder igen. Således viste det sig, at den samlede økonomiske vækst i 2016 var noget stærkere end først antaget. Og så blev BNP-væksten i 2016 justeret op til 1,6 procent.

Siden er udviklingen bare fortsat. Første kvartal 2017 endte med en vækst på 0,6 procent, og holder den udvikling, drøner vi forbi to procent vækst samlet set for 2017. Er det meget eller lidt?

Dansk økonomi har været længere end andre lande om at komme ud på den anden side efter finanskrisen, og derfor er en årlig BNP-vækst på mellem to og 2,5 procent det, som økonomer vil betegne som indgangen til en højkonjunktur.

I de glade dage tilbage i tiden var årlige, gennemsnitlige vækstrater på omkring tre procent normale, selvfølgelig med store forskelle på op- og nedture i økonomien.

BNP-tallet er sammensat af en masse komponenter, men samlet set giver det signalet om, hvor økonomien befinder sig, og derfor er disse BNP-tal afgørende for en række politiske diskussioner og beslutninger. Således kan udviklingen i BNP-væksten blive en afgørende faktor for politiske forhandlinger i efteråret, herunder også finanslovsforhandlingerne. Og her dukker den bitre strid om skat op som det store emne.

Regeringen vil gerne igennem med skattelettelser, mens DF og Socialdemokratiet afviser skattelettelser over en bred kam. Hvis BNP-tallene skuffer, vil det alt andet lige være lettere for politikere med de ønsker at komme igennem med krav om finanspolitiske lempelser. Viser BNP-udviklingen derimod en stærk udvikling, hvor vi allerede nu kan være i en højkonjunktur, jamen, så vil skattelettelser risikere at kunne overophede dansk økonomi. Det er en knivskarp balanceakt at styre væksten.

En række partier stimler i denne uge sammen til sommergruppemøder, som er optakten til det politiske efterår. Det gælder bl.a. Socialdemokratiet, SF, de Konserva­tive, de Radikale og Liberal Alliance. Her kan man forestille sig, at udviklingen i BNP-­væksten kan komme på dagsordenen.

Ellers bringer ugen selvfølgelig en masse nyt på regnskabsfronten med onsdag som den store regnskabsdag. Carlsberg, A.P. Møller - Mærsk, Coloplast med flere skal til eksamen hos børsmarkedets hårde dommere. Mest interessant må så absolut blive Mærsk-regnskabet. Nok er olieprisen p.t. forholdsvis stabil, og det er godt for Mærsk. Endnu vigtigere er imidlertid fragtrater og volumen for Mærsks alt­afgørende containerforretning.

Forventningerne til Søren Skou & Co. er skruet i vejret, og det har sendt Mærsk- aktien opad. B-aktien er således steget med hele 44 procent det seneste år. Kan Mærsk indfri disse forventninger?

For et år siden kom meddelelsen fra Mærsk om planerne om en historisk opsplitning i en rederiforretning og en energiforretning. Siden har det været så som så med konkrete nyheder på den front, og et gæt er, at Søren Skou og hans finansielle højrehånd, Jakob Stausholm, heller ikke ved halvårsregnskabet onsdag vil have meget nyt at fortælle om opsplitningen.

Det kunne ellers være interessant at få en statusopdatering fra direktør Claus Hemmingsen, som har ansvaret for at få strikket den fremtidige, noget diffuse energiforretning sammen. Set udefra synes Maersk Oil at have mistet pusten. I hvert fald volumenmæssigt. Så hvad skal der ske med olien, de dyre rigge og så videre? Omverdenen venter i spænding.

Og så til et helt andet emne. Tirsdag samles repræsentantskabet i Ewii fra trekantsområdet.

Det politisk styrede forsyningsselskab mistede først sin mangeårige topchef – han blev faktisk fyret – og siden valgte også formanden at gå. Nu venter repræsentantskabet så, at Ewii-bestyrelsen er klar med den fyldestgørende redegørelse om det kaotiske forløb i energitoppen.

Tirsdag er også fodboldklubben FC København til eksamen. FCK møder ude Qarabag fra Aserbajdsjan. En sejr eller uafgjort vil bringe klubben meget tæt på den forgyldte Champions League-turnering. Sker det, kan Parken-aktionærerne se frem til kursstigninger. Et klart nederlag i Aserbajdsjan derimod vil resultere i det modsatte. Og husk: Bolden er rund, og alt kan ske ...

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator