Skal pensionsselskaberne agere støttekasse?

Det vedvarende politiske fokus på pensionsbranchens investeringer i mindre virksomheder rejser en række principielle spørgsmål om pensionsselskabernes rolle som vækstdynamoer.

Erhvervsjournalist Laurits Harmer Lassen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ligner ved første øjekast et oplagt match: De danske pensionsselskabers pengetanke bugner, og mange mindre danske virksomheder er på jagt efter kapital.

Pensionsbranchen bør derfor investere langt mere i danske virksomheder og dermed støtte væksten herhjemme, lyder det med jævne mellemrum fra danske politikere.

Senest er pensionsselskabernes investeringer i danske virksomheder igen kommet højt på den erhvervspolitiske dagsorden i forbindelse med regeringens vækstplan. Flere tiltag skal øge investeringerne i mindre virksomheder, og etableringen af investeringsfonden Dansk Vækstkapital II er et centralt led. Flere politikere har samtidig gentaget tidligere udmeldinger om, at pen-sionsbranchen ikke fokuserer nok på mindre danske virksomheder.

Da den første udgave af Dansk Vækst-kapital blev etableret i 2011 måtte erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K) presse en noget tilbageholdende og skeptisk pensionsbranche til at sætte i alt 4,8 milliarder kroner i fonden. Denne gang bliver branchen dog ikke udsat for noget stort pres, hvis man skal holde sig til de udsagn, som regeringspartierne hidtil er kommet med.

Det tilbagevendende politiske fokus på, om pensionsbranchen gør nok for væksten herhjemme, rejser imidlertid helt åbenlyst en række principielle spørgsmål. Har branchen et særligt ansvar i forhold til at sikre kapital til dansk erhvervsliv, eller bør pensionsselskaberne udelukkende holde sig til hovedformålet at sikre det højest mulige afkast til pensionsopsparerne?

Lovgivningen forpligter pensionsselskaberne til at varetage opsparernes interesser, og som politiker kan man derfor let møde modstand i branchen, hvis man taler om pensionsbranchens ansvar for at investere i de virksomheder, som bankerne afviser.

Regeringen er opmærksom på dilemmaet, og man gør derfor meget ud af at fortælle, at etableringen af Dansk Vækstkapital II blot er et ud af flere tiltag, der skal sikre mere kapital til mindre virksomheder. Vækstplanen indeholder blandt andet et forslag om en lempelse af udbyttebeskatningen for investeringer i unoterede portefølje-aktier, ligesom et fradrag på op til 650.000 kroner skal være lokkemad for personer, der investerer i små unoterede virksomheder.

Derudover har regeringen forsøgt at sparke gang i et velfungerende marked for erhvervsobligationer for mindre virksomheder ved at give bankerne mulighed for at samle små virksomhedslån i puljer og dermed sprede risikoen. Lånepuljerne danner grundlag for udstedelsen af obligationerne, som pensionsselskaberne så kan investere i. Indtil videre ser mange eksperter dog med stor skepsis på muligheden for at skabe et stort dansk milliardmarked for erhvervs-obligationer for mindre virksomheder.

Ifølge brancheorganisationen Forsikring & Pension har foreningens medlemmer, der har en samlet pensionsformue på over 3.000 milliarder kroner, allerede investeret omkring 220 milliarder kroner i dansk erhvervsliv.

Men heraf er over halvdelen investeret i ejendomme, og ifølge den danske venture- og kapitalfondsforening, DVCA, er blot 40 milliarder kroner placeret i børsnoterede danske aktier, mens de unoterede danske selskaber blot tegner sig for cirka 19 milliarder kroner.

De fleste pensionsselskaber forventer at øge investeringerne i unoterede aktier de kommende år, men de understreger, at hensynet til afkastet vejer tungest. Derfor må politikerne skabe et bedre investeringsklima, hvis de ønsker markant flere pensionsmidler til danske virksomheder, lyder budskabet.

Hermed er der lagt op til en større diskussion om beskatning og vækstbetingelser i øvrigt. Der er med andre ord ingen let vej til flere investeringer i mindre virksomheder, selv om mange pensionsselskaber med svimlende pengetanke er på jagt efter nye investeringsmuligheder.