Skal kineserne køre S-togene i Danmark? Ole Birk vil sætte DSBs guldfugl i udbud

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Godmorgen,

Nu er det snart jul, og det vælter ind med gaver til dansk erhvervsliv. Det ser vi nærmere på i dagens nyhedsoverblik. Velkommen til.

1
Minister vil sætte DSBs guldfugl i frit udbud

Vi begynder dog først med en historie om den kollektive trafik. Transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil onsdag formiddag meddele, at DSBs S-tog bliver sendt i udbud, så private operatører kan byde ind.

Det skriver Økonomisk Ugebrev. Ifølge mediet har blandt andre MTR – en Hong Kong/kinesisk jernbanevirksomhed – kastet sin kærlighed på den københavnske S-togs-drift. MTR driver allerede jernbanelinjer i Sverige uden tilskud fra staten.

S-tog er i dag en af mest lukrative forretninger i DSB. Med en statslig kontraktbetaling på én milliard kroner årligt var omsætningen sammen med billetsalg cirka 2,5 mia. kr. Overskuddet før afskrivninger var rundt regnet én mia. kr., skriver Økonomisk Ugebrev.

Det er uvist, om den københavnske metrotrafik også kommer i spil. DSB har tidligere været med til at løfte den underskudsgivende transport med cirka 200 mio. kr. årligt.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danmarks næstrigeste smider 350 mio. ekstra i Nemlig.com

Så springer vi videre til Børsen, som har historien om Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, der igen har skudt penge i netsupermarkedet Nemlig.com. Sidste år tilførte Anders Holch, der er landets næstrigste person, 350 mio. kr. i frisk kapital. Dermed har han i alt investeret 584 mio. kr. på tre år.

Netop i dag offentligør Nemlig.com endnu et regnskab med et stort underskud. I årets første ti måneder har netsupermarkedet tabt 58 mio. kr., viser regnskabet. På fire år har Nemlig.com tabt næsten en kvart mia. kr.

»Det er vores forventning, at vi fortsat skal investere et par år endnu, inden vi begynder at se sorte tal på bundlinjen,« siger Stefan Plenge til Børsen.

Hør også podcasten »Succeskriteriet« om at turde leve sine drømme og ambitioner ud:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
Falck får en milliardstor redningskrans

Redningskoncernen Falck er så hårdt presset økonomisk, at ejerne med hovedaktionær Lundbeckfonden i spidsen igen må til lommerne. Falck får i denne omgang to mia. kr. i form af et lån til en skyhøj rente, skriver Finans.

»Falck har en meget høj bankgæld, og det må vi gøre noget ved, så ledelsen kan få ro på bagsmækken,« siger Lene Skole, adm. direktør i Lundbeckfonden, der ejer 57 pct. af Falck, til mediet.

De øvrige aktionærer tæller Lego-familiens pengetank, Kirkbi, og Tryghedsgruppen. Uden det nye lån ville Falck ikke være i stand til at leve op til sine forpligtelser over for det banksyndikat, der har lånt selskabet penge, skriver Finans.

4
Svensk tilsyn forsinker Nets' afnotering

Selv om det danske finanstilsyn har godkendt salget af Nets til den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman, tegner betalingselskabets tid på den danske børs til at blive forlænget lidt endnu. Flere kilder oplyser til Berlingske, at det svenske finanstilsyn sandsynligvis ikke kan nå at godkende handlen inden nytår.

Svenskerne skal nå at godkende salget inden 18. december kl. 16, når købstilbuddet på 33 mia. kr. udløber. Men i værste fald kan Nets blive tvunget til at fremlægge sit årsregnskab i februar som børsnoteret virksomhed.

Læs hele historien i Berlingske her (kræver abonnement).

5
Jysk isgigant solgt til kapitalfond

Den 116 år gamle danske virksomhed Gram Equipment er blevet købt af kapitalfonden FSN Capital. Det oplyser selskabet i en pressemeddelse onsdag morgen.

Gram Equipment er global markedsleder inden for avanceret procesudstyr til iscreme industriens største producenter. De senere tre år har virksomheden præsteret vækstrater på 15 pct. årligt.

Kolding-virksomheden omsatte i 2016 for 650 mio. kr. og forventer en omsætning på 800 mio. kr. i 2017.

Det skal investorerne holde øje med

Philip Jagd, der er investeringsstrateg i Nordea, har udpeget tre ting, som investorerne skal bide mærke i denne onsdag:

 • Amerikanske aktier fra bl.a. industri og cykliske forbrug kan stå for skud efter nattens demokratiske delstatssejr i Alabama. Den demokratiske valgsejr reducerer det republikanske flertal i senatet og vanskeliggør en skattereform, hvilket kan trykke aktiehumøret fra morgenstunden. Trump skal ellers på talerstolen i New York kl. 18, hvor han ventes at fokusere på netop den fortsatte udsigt til snarlige skattelettelser til gavn for amerikanernes forbrug og investeringer.
 • Tal for den europæiske industriproduktion er også på spisekortet i dag. Vi forventer solid fremgang som bekræftelse på et fortsat opsving i Europa og dermed sende europæiske aktier højere. Særligt industritunge indeks som tyske Dax og svenske OMX er følsomme overfor industriaktiviteten og kan føre an i bevægelsen.
 • Rentemøde i den amerikanske centralbank Fed kommer lige i halen på dagens amerikanske inflationstal. Fed ventes at løfte den korte ende af rentekurven ved at hæve styringsrenten med 0.25 procentpoint samt signalere at mere af samme skuffe er på vej. Rentestigninger bringer finansaktierne i vælten, da Finans er den sektor med mest gavn af stigende renter, så dem holder vi ekstra øje med i dag.

Det sker ellers i dag

 • Kl. 08: Rejsekoncernen TUI kommer med regnskab for året 2016/2017.
 • Kl. 10  Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager i et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.
 • Kl. 12: EU-Parlamentet stemmer om Brexit.
 • Kl: 14: Bryggeriet Harboe kommer med regnskab for første halvår af 2017/2018.

Det sker på markederne

Mens de asiatiske aktiemarkeder ligger blandet onsdag, og uden entydige indikationer fra Wall Street foretrækker mange investorerne at forblive på sidelinjen op til afslutningen af det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank.

 • Nikkei 225: -0,5 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: 0,3 pct.
 • China Shanghai Composite: -0,1 pct.
 • Sydkoreas Kospi: 0,6 pct.