Skal jeg etablere mig i Litauens Frie Økonomiske Zoner?

Jeg har besluttet mig for at bygge en fabrik i Litauen som skal producere til det skandinaviske marked og på sigt måske også til andre markeder, herunder de østeuropæiske. Vil det være en fordel for mig, at bygge inden for de Frie Økonomiske Zoner i landet? Hvad mener rådet?<B> Anonym!

I Litauen er der to såkaldte Økonomiske Zoner, nemlig i Kaunas og i Klaipeda.

Klaipeda har en fordel ved sin beliggenhed ved Østersøen og med sin isfrie havn, samt nærhed til Palanga lufthavn, jernbane og motorvej, hvorimod Kaunas ligger længere inde i landet, men tæt på trafik knudepunktet, som forbinder Helsinki, St. Petersborg og Warschawa i den ene retning og Rusland, Hviderusland og Ukraine til den anden retning og med direkte adgang til Kleipeda havn

Hvilken lokalitet, der er bedst for dig, afhænger af en række virksomhedsspecifikke faktorer.

Fordelen ved at placere sig i en af disse økonomiske zoner er blandt andet, at man ikke pålægges selskabsskat de første seks år, hvorefter man får en 50procent reduktion i selskabsskatten de følgende ti år.

Man slipper endvidere for ejendomsskat og afgifter til veje, ligesom der er mulighed for at slippe for momsbinding.

En anden fordel er, at det er hurtigere at komme i gang inden for en økonomisk zone, da infrastrukturen allerede er etableret, og byggetilladelser er mere eller mindre godkendt på forhånd af bystyret.

De Økonomiske Zoner tilbyder endvidere rådgivning til den udenlandske investor, og hjælper med tilvejebringelse af informationer.

Der findes lokaliteter uden for disse økonomiske zoner, hvor grundpriser er lavere.

Hvad der er bedst for dig må bero på kalkulationer og budgetter, hvor du inddrager de for beslutningen relevante faktorer.Med venlig hilsen

Esben Uhrenholt