Skal jeg bevare systuen i Danmark?

Jeg har en systue gennem mere end 30 år, som leverer direkte til forretninger i Jylland. Det har altid været mit ønske at kunne beholde systuen i Danmark. Vi har nu 25 ansatte, men tidligere har vi haft op til 40 ansatte. Jeg har en mistanke om, at flere af ordrerne går til konkurrenter, der kan levere til lavere priser, og omsætningen går nedad år for år. Flere af mine konkurrenter får produceret i Baltikum. Hvad kan jeg gøre? Anonym

Jeg kan af dit spørgsmål læse, at du er i priskonkurrence og jeg formoder, at du ikke har en mærkevare, som kunderne er villige til at betale en "overpris" for.

Med det udgangspunkt tror jeg, at din negative udvikling vil fortsætte med lukning som følge om føje år, med mindre du foretager nogle drastiske valg.

Det er en kendsgerning, at tekstiler kan forarbejdes til betydeligt lavere omkostninger i for eksempel Østeuropa, hvilket er med til at bestemme prisen på markedet.

Hvis din forretning skal overleve, ser jeg derfor kun to mulige udveje: Enten at du sætter dig uden for priskonkurrence ved hjælp af nogle helt unikke produkter, og/eller du får systuearbejdet foretaget i for eksempel Østeuropa.

Hvis du vil forfølge sidstnævnte vej, er der så flere muligheder. Den sværeste og mest ressourcetunge løsning er selv at etablere produktion, og det vil jeg ikke anbefale dig, din virksomheds struktur taget i betragtning.

Det nemmeste vil være at finde en dansk samarbejdspartner, der som forretning har specialiseret sig i at gennemføre lønproduktion for andre danske virksomheder i lavtlønsområder. En mellemløsning er, at du selv finder samarbejdspartnere til lønproduktion i et lavtlønsområde.

I dit sted ville jeg vælge en af sidstnævnte løsninger.

Med venlig hilsen

Esben Uhrenholt