Skal du køre Uber, skal du tale dansk

Regeringens nye taxiudspil skærper kravenene til Uber-chaufførers danskkundskaber, de skal have 3 i danskprøven, samme niveau som det kræves for at få dansk statsborgerskab.

Uber har ingen planer om at lukke deres app i Danmark, selvom selskabet nu i en prøvesag er tiltalt for at overtræde taxalovgivningen. Uber-chauffør Ali kører videre til trods for, at Østre Landsret stadfæstede byrettens dom og idømmer en Uber-chauffør bødestraf for ulovlig taxikørsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg skal til Mælkevejen nummer 63, tak.«

De danske vejnavne kan være svære hitte rede i, og med regeringens nye taxilov skærpes kravene til danskkundskaber yderligere. I udspillet indgår nemlig krav om, at alle, der kører taxi, skal have et såkaldt førerkort.

Trafikstyrelsen skriver ifølge Børsen, at ens danskkundskaber skal række til at »udføre erhvervet på en tilfredsstillende måde,« mens Dekra, der er en af landets største tilbydere af transportkurser og -uddannelser, kræver sprogkundskaber tilsvarende dem, der kræves, når man ansøger dansk statsborgerskab.

»Chaufførerne skal have et førerbevis, og for at få det, skal man leve op til helbredskrav. Det er de samme krav som for at få et almindeligt kørerkort, men chaufførerne skal jævnligere til tjek – det kunne for eksempel være hvert femte år,« fortalte transportminister Ole Birk Olesen (LA) til Berlingske Business onsdag. Desuden vil det fortsat være et krav, at chaufførerne lever op til såkaldte vandelskrav – at man ikke står registreret i strafferegisteret og derfor erklæres uegnet til taxikørsel.

Uber har for nuværende ikke nogen krav til chaufførernes sprogkundskaber.

»Vi vil hellere se på kvalitet og tryghed end diskriminere på baggrund af herkomst eller sprog,« fremgår det ifølge børsen af Ubers hjemmeside.

Uber kaldte ellers regeringens nye taxiudspil for et skridt i den rigtige retning, da transportministeren fremlagde forslaget i tirsdags.

»Det er et "skridt i den rigtige retning", at regeringen med sit udspil "Taxi til fremtiden" vil modernisere forholdene i taxibranchen.«
Fortalte Oliver Carra, som er talsmand for kørselstjenesten Uber.

Foreningen af for Deleøkonomi, der repræsenterer Uber-chaufførerne, er skeptiske over de nye sprogkrav:

»Du kan jo være en udmærket chauffør og køre rundt i byen uden at kunne dansk. Man diskriminerer de folk, der vil have svært ved at få en plads på arbejdsmarkedet på en anden måde. Uber har vist sig at være en fantastisk indgang til arbejdsmarkedet,« siger formand Nicolai T. Jørgensen til Børsen.

Børsen har derfor undersøgt, hvor stor en andel af Ubers chauffører, der ikke taler dansk, og anslår, at det er mellem 50 og 90 procent.