Skal Danske Bank sige farvel til storbank-drømmen?

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et nederlag af de helt store, hvis Danske Bank må opgive strategien om at være en nordisk storbank ved at sælge sin bankforretning i Sverige. Det vil være et endeligt farvel til den nordiske bankkrig, som Danske Bank havde gode chancer for at vinde, før man forkøbte sig i Irland og Finland, der blev hårdt ramt af konjunkturerne.

Men Danske Banks topchef Thomas Borgen og hans formand Ole Andersen skylder aktionærerne et svar, når generalforsamlingen onsdag løber af stabelen. For på mange måder er Danske Bank allerede for langt bagud på jetoner i pokerspillet. Danske Bank ligger nemlig skævt i forhold til særligt de store svenske konkurrenter - Nordea, Handelsbanken, SEB og Swedbank. De sidder allerede solidt plantet i Nordens største vækstmarked Sverige, og det giver dem muskler til at kunne optrappe og angribe i andre lande.

Thomas Borgen sidder derimod tungt på et stagnerede dansk bankmarked, hvor der ikke synes at være lyst til at låne penge så langt øjet rækker, landbruget er i dyb krise og også de negative renter sender blodige spor gennem bankregnskaberne. Godt ser det heller ikke ud i Finland, hvor Danske Bank også har en rimelig, men dyrtkøbt markedsandel på 10 pct.

Men den finske økonomi er hårdt presset af konjunkturerne og handelskrisen med Rusland. Danske Bank selv forventer negativ udvikling i finsk BNP i 2014, mens væksten forventes at være bare 0,5 pct. i 2015. Det er sigende, at udviklingen i Danske Banks markedsandel på udlån ifølge bankens egne tal er negativ i både Danmark og Finland. Lidt mere positiv er situationen i Norge, hvor Danske Bank synes at være i en bedre gænge, men også er her er der lang vej op til Nordea, der har en ca. dobbelt så stor markedsandel.

Der er ingen skam i at opgive storbank-drømmen for Thomas Borgen. Mange har gjort det samme. Det gælder Tryg, som har solgt ud i Finland, ligesom Nordea har solgt den polske forretning fra. Også SEB solgte i 2011 sin tyske forretning fra til spanske Banco Santander. Det er også velkendt, at Danske Bank har været i marken med et forsøg på at sælge pensionsselskabet Danica.

Indtil videre ser det imidlertid ud til, at Danske Bank står fast. Man vil fastholde drømmen om at være en storbank i Norden - også selvom indebærer, at man må gå på aggressiv kundejagt for at forsvare eller øge sin markedsandel. Det er allerede ved at ske i Norge, men det kan i sig selv også være farligt, hvis boligpriserne i Norge og Sverige bliver ramt af et dyk. Sker det med store tab til følge, vil det næppe være positivt for Danske Bank-toppens eftermæle. Jo, Danske Banks bestyrelse får noget at tænke over til bestyrelsesmøderne i 2015.