Skal 200.000 andelsboliger omdannes til ejerboliger?

Regeringen nedsætter et udvalg, der skal undersøge muligheder og konsekvenser ved, at andelsboligforeninger får adgang til at omdanne deres andelsboliger til ejerboliger. Boliglektor advarer mod at give grønt lys til den frie boligform, da folk herved risikerer at gå fra hus og hjem.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (t.h.) giver hånden til Liberal Alliances Joachim B. Olsen (t.v.). Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De historiske andelsboliger står over for en potentiel, kæmpe forvandling.

Det står klart, efter at regeringen har valgt at nedsætte et udvalg, som skal modernisere landets ejerlejlighedslov. Konkret skal udvalget undersøge, om landets 200.000 andelshavere skal have mulighed for at omdanne deres andelsboliger til ejerboliger.

»Det er vigtigt, at reguleringen omkring boligmarkedet er tidssvarende. Det er derfor, at regeringen har besluttet at nedsætte et udvalg, som skal komme med et bud på en moderniseret ejerlejlighedslov. Reglerne skal ikke stå i vejen for borgernes ønsker og behov og derfor vil vi have et udvalg til at se nærmere på muligheder og konsekvenser ved en modernisering,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) til Berlingske.

Nedsættes udvalget i erkendelse af, at der er problemer på andelsboligmarkedet?

»Jeg synes ofte, der dukker historier op, som giver mig anledning til bekymring for, om markedet er velfungerende. Derfor vil regeringen gerne se nærmere på, om vi ikke kan gøre det lidt bedre her,« siger ministeren.

Beslutningen om at nedsætte et udvalg kommer dagen efter, at Liberal Alliance har blandet sig i det meget diskuterede og politisk betændte andelsboligområde. Torsdag foreslog partiet, at andelsboligforeninger skal have mulighed for at omdanne andelsboliger til ejerlejligheder for blandt andet at forhindre sorte penge under bordet. Dette afviste flere partier imidlertid, heriblandt Venstre som dog gav forslaget en såkaldt »blød afvisning«.

Selvom regeringen endnu ikke støtter forslaget om at omdanne andelsboliger til ejerboliger, glæder det Liberal Alliances boligordfører, Ole Birk Olesen, at regeringen nedsætter et udvalg.

»Vi så selvfølgelig helst, at man kunne stemme for vores beslutningsforslag. Det var der desværre ikke opbakning til, men det er positivt, at regeringen nedsætter et udvalg for at blive klogere på området. Det er den næstbedste løsning, at regeringen tager det skridt,« siger Ole Birk Olesen.

Boligøkonom og direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, opfatter det generelt som positivt, at regeringen vil modernisere »de store komplekse lovforslag,« der gælder på boligområdet. Han vurderer, at andelshavere særligt i de store byer kan have udsigt til pæne gevinster, hvis de i fremtiden får mulighed for at omdanne deres andelsboliger til ejerboliger.

»Ændre man andelsboliger til ejerlejligheder kan det potentielt give store værdistigninger. Til gengæld kan folk finansiere boligen med realkreditlån, og det vil stimulere priserne endnu mere,« siger Curt Liliegreen.

I den forbindelse advarer han samtidig om, at en forhastet og ugennemtænkt lovændring kan komme til at gøre stor skade.

»Vi skal huske, at i København er 36 procent af alle boliger andelsboliger, og derfor skal alt vendes og drejes på en fintfølende vægt. Andelsboligen har været en vej ind på det svære boligmarked for mange unge og folk med lavere indkomster – det vil være slut, hvis de bliver ejerlejligheder,« siger Curt Liliegreen.

Samme advarsel lyder fra Morten Skak, der er lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet:

»Hvis man beslutter, at andelsboliger kan frit kan blive omdannet til ejerboliger, kan det uheldige være, at man privat skal overtage andelsforeningens lån. Og her er det ikke sikkert, at alle kan blive godkendt til den størrelse. Som den ekstreme situation kan man risikere, at nogle må gå fra hus og hjem, fordi andelsboliger bliver omdannet til ejerboliger. Derfor skal man være meget varsom,« siger Morten Skak.

Samtlige partier i den røde fløj afviser over for Berlingske at støtte muligheden for omdanne andelsboliger til ejerboliger. Hos regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, er partiet dog tilfreds med, at der nu nedsættes et udvalg.

»Tanken om at nedsætte et udvalg, der skal se på andelsboligformen, kan jeg godt forstå. Jeg har dog lagt op til først at afklare, hvor vi vil hen politisk. Udvalget skal vide, om de skal arbejde med en model, der sikrer overlevelsen, eller om de skal arbejde med for en udfasning,« siger DFs boligordfører, Merete Dea Larsen.

Erhvervs- og vækstministeriet oplyser, at udvalget vil blive bredt sammensat af repræsentanter fra relevante myndigheder, interesseorganisationer og sagkyndige. Udvalget skal aflevere sine anbefalinger til en moderniseret ejerlejlighedslov inden oktober 2017.