Skagen ure solgt for over en milliard kroner

Skagen Design er solgt til amerikanske Fossil. Stifterne fortsætter som rådgivere

Foto: Kim Haugaard

Amerikanske Fossil køber nu danske Skagen Designs, som står bag de succesfulde ure af samme navn. Prisen er godt en milliard kroner.

Det fremgår af en pressemeddelelse, at købsaftalen forventes at falde på plads i februar. Men hensigtserklæringen om salget er underskrevet i dag.

"I det nye samarbejde vil Skagen Denmark udfylde en unik plads i Fossils produktportefølje og dermed forløse brandets store potentiale og salg af dansk design til hele verden," hedder det i meddelelse.

De to stiftere af Skagen Designs, Charlotte og Henrik Jorst, fortsætter som rådgivere for Fossil og vil også fremover spille en hovedrolle i den kreative udvikling af mærket Skagen Denmark.

Vilkårene i den nye aftale med Fossil indebærer blandt andet en kontant købssum på USD 225 millioner svarende til godt 1,2 milliarder kroner med en dollarkurs på 5,4, som har været gennemsnittet over det seneste år.

Det udbetales som en kontant købesum til de to stiftere.

Skagen Denmark har gennem 22 år som privatejet virksomhed vokset sig ud over flere end 60 lande, og nu vil det nye ejerskab give adgang til Fossils salgskanaler i 120 lande i både Nord- og Sydamerika samt Asien og Europa.

”Det er et stort privilegium at få lov at dele denne fantastiske fortælling om dansk design med resten af verden. Skagen Denmark er et helt unikt brand og har et meget stort potentiale som livsstils-brand. Og vi glæder os over, at der er så mange fælles træk i de to virksomheders historie og kultur. Det gør det helt naturligt at slå de to familier sammen til én,” siger Kosta Kartsotis, adm. direktør i Fossil, ifølge pressemeddelelsen.

Fossil er børsnoteret og har kun en gang tidligere tilkøbt et nyt mærke ind til virksomheden.

"Med Skagen Denmark-brandet får vi en bredere produktportefølje og dermed også adgang til en endnu større kundebase,” siger Kosta Kartsotis.

Henrik og Charlotte Jorst, der bor på en ranch i Reno, Nevada, har tidligere afvist købstilbud på Skagen Design. Men Charlotte Jorst siger, at samspillet med Fossils produkter var afgørende for, at salget finder sted nu.

”Fossil specialiserer sig ligesom os i salg af livsstilsprodukter, særligt med vægt på ure, inden for "affordable luxury"-segmentet, og de har meget stor succes globalt. Vi har beundret Fossil gennem mange år, og med adgang til deres omfattende distributionskanaler kan der nu blive sat turbo på væksten og forløsningen af Skagen Denmarks store potentiale,” siger Charlotte Jorst.

Fossil er grundlagt i 1984 og har dermed kun fem år mere på bagen end Skagen. Men de to virksomheder deler ifølge Henrik Jorst de samme værdier, hvilket også har været afgørende for handlen.

"Vi respekterer hinanden, vores medarbejdere og vores kunder, og vi brænder for det gode design og høj kvalitet. Det samme gør Fossil, som blev stiftet kun fem år før os i 1984 af nogle gymnasiekammerater med en fælles drøm om at skabe deres egen forretning. Under Fossil-paraplyen er mulighederne enorme for Skagen, og vi glæder os utrolig meget til at se vores livsprojekt videreudviklet i dette nye samarbejde,” siger Henrik Jorst.