Skagen under forandring: Historisk investering i byens museum

Arkitektfirmaet Friis & Moltkes skifertilbygning står færdig. Efter havnen er investeringen i museet den næststørste i byen i nyere tid.

Skagens Museums nye tilbygning, der er tegnet af Friis & Moltke. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den høje stringente skiferbygning skiller sig markant ud fra de små gule længehuse med de røde tegltage.

Skagens Museums nye tilbygning ligger midt på det mondæne strøg i den nordligste ende af byens hovedgade Sankt Laurentii Vej. Her findes byens designer­butikker ligesom Nordjyllands dyreste slagter, Slagter Munch.

Arkitektfirmaet Friis & Moltkes tilbygning er så forskellig fra arkitekt Ulrik Plesners traditionelle og mere end hundrede år gamle gule hus, som man kan forestille sig.

»Det er et bevidst valg, at vores nye tilbygning er moderne og står i kontrast, men også går i respektfuld dialog med Østerbys og museets øvrige og historiske arkitektur. Perspektivet mellem nyt og gammelt ses ikke kun i mødet mellem Plesners røde teglsten og Friis & Moltkes skifer, men også i museets sommerudstilling, »Samling og Samtid«, hvor 14 nutidskunstnere går i dialog med skagensmalernes hovedværker,« siger museets direktør, Lisette Vind Ebbesen.

Ikke mindre end 73 mio. kr. spenderes på projektet. Det er byens næststørste investering efter havnens investering i bl.a. byens nye krydstogtkaj. Pengene er hovedsageligt hentet hos en række fonde, herunder Augustinus, Det Obelske Familiefond, ENV-Fonden og A.P. Møller-fonden. De går til skiferbygningen, som rummer særudstilling, cafe, butik og administration, og til at renovere og udvide Plesners gamle bygning.

»Vi er et statsanerkendt museum, og Kulturministeriet stiller en række krav til os. Vi skal f.eks. være i stand til at opbevare værkerne forsvarligt både sikkerheds­mæssigt og klimamæssigt,« fortæller Lisette Vind Ebbesen.

Skagens Museum har for nylig fusioneret med de mindre museer, Michael og Anna Anchers Hus og Drachmanns Hus, og ejer nu over 9.000 værker. Museet ejer verdens største samling af Skagen-malerier og samarbejder med internationale museer om udstillinger, hvilket også stiller høje krav til klimastyring og sikkerhed.

Skiferbygningen står klar, mens håndværkerne stadig arbejder med den eksisterende Plesner-bygning, som lige nu er ved at få nyt rødt tegltag. Først til februar er hele det ombyggede museum klar til indvielse. Til den tid vil udstillingsarealet være fordoblet.

Skagens Museum ligger med 45 ansatte på top-5 over landets mest besøgte kunstmuseer med gennemsnitligt 130.000 gæster årligt. I modsætning til mange andre museer skaffer Skagens Museum selv 75 pct. af midlerne til driften på 20-25 mio. kr. via entré, cafe og butik.

Skagens Museum er stiftet i 1908 af det historiske Brøndums Hotels daværende indehaver, Degn Brøndum, sammen med apoteker Klæbel og tre af skagensmalerne, Michael Ancher, P.S. Krøyer og Laurits Tuxen. Hotellet ejede en større samling af skagensmalernes værker, som de brugte som betaling for ophold.

Mens museets Plesner-bygning bliver færdig, kan publikum besøge særudstillingen i den spritnye sal i skifer­tilbygningen. Udstillingen viser skagensmalernes møde med samtidskunstnere opdelt i forskellige temaer som »I haven«, hvor f.eks. P.S. Krøyers malerier af sin hustru kan ses i nyt lys sammen med et moderne maleri af Benny Dröscher, og temaet »Derhjemme«, hvor f.eks. Anna Anchers »Solskin i den blå stue« får selskab af et moderne værk af Jesper Christian­sen, og »Folk & Fisk«, hvor bl.a. Michael Anchers maleri af fiskere, der sætter båd i vandet, får modspil af Eske Kaths moderne malerier.

Spisesalens 51 portrætter af kunstnere og andre med tilknytning til kunstnerkolonien hænger normalt i en højt placeret frise, men er nu placeret samlet i museets nye udstillings­sal.