Skagen forandres i rekordfart

Det Skagen, velhaverne fra Nordsjælland kender og opsøger hvert år i uge 29, gennemgår i øjeblikket en voldsom forandring fra hyggelig og autentisk lilleby til et moderne mekka for krydstogtturisme.

Fiskekasser ved de røde pakhuse i Skagen Havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det lille, hyggelige Skagen har i sommer­månederne gennem årtier har været præget af kunstnere og velhavende Skagen-elskere, der cykler efter morgenbrød iført slidte badekåber og aldrig kunne drømme om at bruge andre arkitekter end Alfred Hansen til at ombygge deres gule feriehuse. Nu forandres byen i rekordfart.

Mange hundrede millioner kroner er investeret i en ny krydstogtkaj, et nyt flere tusinde kvadratmeter stort badehotel i klitterne har netop fået grønt lys fra kommunen, de gamle hoteller i det søvnige og uforanderlige Kandestederne lidt syd for byen vækkes til live af en stenrig storentreprenør, der også har overtaget forfatteren Klaus Rifbjergs sommerhus.

Driftige forretningsfolk presser på for at få udnyttet krydstogteffekten maksimalt med ambitiøse projekter, såsom at genopbygge svundne tiders berømte badehotel på det totaltfredede Grenen. Et hotel, der nedbrændte i 1938, og som i sin storhedstid tiltrak velhavere fra hele Danmark. Politikere og miljøfolk har dog foreløbig lagt dette projekt i mølposen og surret den godt til.

Men andre steder i byen er der udvikling, og der vendes op og ned på traditionerne. Skagens velkendte museum, hvor de gamle mestres malerier har hængt uforstyrret på væggene i årtier, har fået en ny og moderne kæmpetilbygning. Og en ishockeydirektør fra Odense Bulldogs er blevet hoteldirektør på det historiske Brøndums Hotel, hvor H.C. Andersen og Karen Blixen har overnattet,og hvor en af de berømteste Skagens-malere, Anna Ancher blev født!

I sidste uge gik det for alvor op for skawboer og sommergæster, hvad der er ved at ske, da byens nye krydstogtkaj blev indviet. Som et symbol på forandringen lagde et gigantisk seksetagers krydstogtskib med panoramadæk på toppen til kaj og lå og så næsten absurd stort ud i havnen, mens store turistbusser kørte non stop mellem skib og havn.

Kontrasten mellem det gamle og nye Skagen skræmmer imidlertid ikke havne­direktør Willy B. Hansen:

»Vi har en meget lang tradition for at tage imod mange turister og give dem en autentisk oplevelse. Det holder vi fast i, også selv om der nu kommer langt flere end før,« siger han.

Det Skagen, velhaverne fra Nordsjælland kender og opsøger hvert år i uge 29, gennemgår i øjeblikket en voldsom forandring.

Posted by Berlingske on 12. juli 2015