Skagen er verdensmester i fiskemel

FF Skagen er den største fiskefabrik i Skagen og producerer blandt andet noget af verdens mest rene og miljøvenlige fiskefoder med hjælp fra ny og avanceret teknologi.

FF Skagen er en af verdens førende producenter af fiskeolie og fiskemel. Jens Borup, der er bestyrelsesformand er fotograferet på fabrikken, hvor de mange laste indeholder fiskemel Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en god sommerdag i juli, hvor op mod 50.000 turister besøger Skagen, langes der fadøl og fiskefrikadeller over disken i den helt store stil.

Men fiskeindustrien på havnen spiller en langt støre rolle for Danmarks nordligste by, end turismen. De store fiskevirksomheder, der forarbejder blandt andet sild og torsk, og som fremstiller skibe og trawl, omsætter for tæt ved fem milliarder kroner.

Det er betydeligt mere end omsætningen fra turister på 1,2 milliarder kroner årligt. Den klart største fiskevirksomhed på Skagen Havn er FF Skagen, som oprindeligt hed »Fiskernes Fiskefabrik amba,« og som for kun få år siden kunne fejre sit 50 års jubilæum.

Den er intet mindre end verdens største, inden for produktion af fiskemel og fiskeolie, som bruges til foder til blandt andet fisk, svin, fjerkræ, hunde og katte.

Virksomheden omsætter for 1,7 milliarder kroner og beskæftiger 100 højtuddannede medarbejdere.

»Vi måler vores fabriksareal i hektar. Det er på 4,2 hektar, eller hvad der svarer til 42.000 kvadratmeter,« lyder det fra Jens Borup, der er formand for bestyrelsen, mens han viser rundt på den store virksomhed, hvor der ikke lugter af fisk, men af penge, som man siger i Skagen.

Der er så meget at fortælle, om hvordan små fisk som brisling, tobis, sperling og lodde bliver til fiskemel og fiskeolie, at Jens Borup snakker næsten konstant og hurtigt fra vi henter ham på hans bondegård i Kandestederne, til vi sætter ham af samme sted næsten fem timer senere.

Jens Borup har selv været fisker i 31 år, og er tydeligt stolt af den store produktion som finder sted på FF Skagen. Den er stærkt medvirkende til at Skagen i dag er Danmarks største fiskerihavn. Intet mindre end 300 tusinde ton fisk, forarbejder virksomheden årligt.

»Der er lige kommet et skib ind. Det er »Knester« fra Bergen i Norge. Han har 1.000 ton lodder,« råber Jens Borup, mens han peger på det store skib, og forsøger at overdøve lyden fra maskiner og pumper, som arbejder på højtryk.

Det har taget »Knester« fire døgn at sejle fra Norge med sin fangst, som er fanget ved Østgrønland. På sejlturen kunne »Knester« let have afskibet sin til last til andre og udenlandske fiskemelsfabrikker. Men de er fortsat hele vejen til FF Skagen.

»Vi har tilbudt en bedre pris. »Knester« får 1,8 kroner per kilo fisk, eller 1,8 millioner kroner for hele lasten,« siger Jens Borup.

Kutteren har kun været få timer om at fange de mange små lodder, så det er ikke selve fiskeriet, som tager tid, men derimod at nå frem til rette fabrik og få skibet gjort klart til en ny sejlads nordpå.

Men til at gøre FF Skagen til en verdensleder inden for sit område, er nye og yderst avancerede metoder til at rense de fisk, som kommer i land, fra enhver form for uønskede giftstoffer.

Det er blandt andet dioxiner og PCB, som de små fisk optager fra havet og som derfor også ophobes i større fisk, så som vildlaks og torsk.

»Det betyder, at opdrættede laks, som får fiskefoder herfra, er renere og dermed også sundere end vilde laks, der har spist helt naturligt. Vi har det eneste anlæg i verden, som kan rense fisken fuldstændigt for fremmedstoffer, så foderet er renere end økologiske æg eller grøntsager,« siger Jens Borup.

Norge og Kina køber mest fiskemel og -olie fra FF Skagen, som eksporterer 90 procent af sin omsætning. Det sker typisk til en pris på ti kroner per kilo.

Køberne er typisk virksomheder, som danske Biomar samt Ewers og Skretting fra Norge, der er verdens tre største producenter af fiskefoder.

I Danmark er produktionen af opdrættet laks og ørred på bare 1.000 ton årligt, mens Norge er oppe på 1,5 millioner ton. Men regeringen har i den nye vækstplan et mål at fordoble den danske akvakultur, hvilket også vil gavne FF Skagen.

»Et kilo fiskemel og fiskefoder bliver til ét kilo laks. Det er jo et tørstof, som optager masser af vand, når laksen spiser det, så man får en meget god udnyttelse af fiskens proteiner,« fortæller Jens Borup.

Danmark fanger årligt fisk for lige omkring tre milliarder kroner, hvoraf godt og vel en tredjedel er industrifisk, der bruges til fremstilling af foder.

Så industrifiskeriet spiller en stor rolle og giver i Skagen arbejde til både fiskeren og de ansatte på fiskefabrikken. Men andre virksomheder på havnen servicerer også fiskefartøjerne, når de kommer i havn for at losse til FF Skagen. Der er også rederier som A. P. Møller - Mærsk, der tjener penge på at fragte fiskemel til et af de 60 lande i verden, hvor FF Skagen sælger sine produkter.

»Så vi er et vigtigt tandhjul for hele Skagen,« siger Jens Borup, før han er tilbage på gården lige ved Råbjerg Mile i Kandestederne.