Skæbnetime for fiberdrømmene

Det kan blive skæbnesvangert fiberselskabet ComX, hvis elselskaberne vælger at lægge deres Internet-aktiviteter sammen. Men Finn Helmer er klar til fusioner.

Foto: Kristian Sæderup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu er der stilhed. Men for den stenrige IT-investor Finn Helmer og hans fiberselskab ComX kan helvede bryde løs inden for de nærmeste få uger, når elselskaberne beslutter, hvad de vil gøre med deres fiberoptiske kabler.

Vælger selskaberne at slå deres fiberaktiviteter sammen, står Finn Helmers ComX nemlig til at miste en fjerdedel af sine kunder i ét hug, og det vil gøre nas på det i forvejen hårdt prøvede fiberselskab, der ellers er på vej mod overskud.

Wakeup-call
ComX har i dag 32.000 kunder til TV, Internet og telefoni via de fiberoptiske kabler, selskabet selv har gravet ned i Københavnsområdet. Dertil kommer godt 13.000 husstande, der er kunder via Syd Energis fiberkabler i Sønderjylland.

Det er disse kunder, Finn Helmers ComX må vinke farvel til, hvis Syd Energi danner alliance med de andre elselskaber. Og det er der stor sandsynlighed for, at de gør. Da Dong i sidste uge kastede håndklædet i ringen og solgte deres fibernet til TDC, var flere analytikere, der gentog, at elselskaberne nu har fået endnu et wakeup-call om, at de er tvunget til at samarbejde, hvis de vil undgå konkurs.

Og hos netop Syd Energi er direktør Niels Duedahl enig i, at vejen til succes for elselskaberne er konsolidering. I dag tilbyder en håndfuld leverandører tjenester via Syd Energis net, men hvis visionen om konsolidering mellem elselskaberne skal blive til virkelighed, skal de nuværende leverandører i fremtiden erstattes af elselskabernes eget måske kommende Internetselskab.

»Vi vil gerne frem til, at der kun er en leverandør, vi satser på. Og vi er ikke tilhængere af et åbent net længere. De mange leverandører har kompliceret vores markedsføring. Og vi har været for monopol-agtige i vores tankesæt. Vi kan ikke gå ud fra, at kunderne kommer automatisk, bare vi graver. Vi er nødt til at vinde dagsordenen og fortælle, at vores produkt er det bedste. Og det vil være naturligt at søge sammen dér, hvor elselskaberne har en ejerandel i forvejen. Det er ikke raketvidenskab,« siger Niels Duedahl med henvisning til, at en række elselskaber i forvejen ejer selskaberne Smile og Profiber i fællesskab, hvorimod ComX er rent privatejet.

Stor udfordring
Vælger Syd Energi at lukke deres net for udefra kommende leverandører, er ComX ude i kulden. Og det vil være giftigt for omsætningen hos ComX, erkender Finn Helmer.

»Vi risikerer jo at blive sorteper. Og vælger elselskaberne at lukke os ude, får vi en stor udfordring. Det kan vi lige så godt være ærlige at sige,« siger ComX-investor og direktør, Finn Helmer.

Han erklærer sig dog klar til at smide ComX og selskabets 400 kilometer fiberkabler i Københavnsomådet i puljen, hvis elselskaberne vælger at konsolidere deres aktiviter – forudsat at han få en ejerandel af det nye selskab. Sker det ikke, er ComX tvunget til at fri til TDC for at få adgang til det åbne Dong-net i Nordsjælland, men det er i skarp konkurrence med udbydere som Dansk Bredbånd og Telenor, der også leverer på nettet.

Elselskaberne forventer inden for ganske få uger at offentliggøre deres planer for en fælles satsning.