Skæbnetime for bredbåndsbranchen

Mens elselskabernes nye, magtfulde internetselskab er ved at tage form, rinder tiden stille og roligt ud for Dansk Bredbånd og ComX, der kommer i klemme i konsolideringen. Situationen omkring Dansk Bredbånd er paradoksal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis situationen på det danske bredbåndsmarked kan sammenlignes med Anden Verdenskrig, er det snart ved at være D-dag - dagen, hvor de allierede elselskaber landsætter deres nystiftede, magtfulde internetudbyder, der med milliardkapital i ryggen skal invadere det bredbåndsterritorium, som TDC ellers sidder tungt på. Men selv om krigen dårligt er begyndt, står det allerede nu klart, at særligt internetselskabet Dansk Bredbånd vil blive frontalt ramt af elselskabernes nystiftede selskab. Det har fået ejerne til at interessere sig for et snarligt salg.

Det nystiftede selskab, der foreløbig kaldes Company X, bliver nemlig eneleverandør af internet, TV og telefonitjenester via de fiberoptiske kabler, som elselskaberne har gravet ned sammen med elkablerne siden årtusindskiftet. Disse fiberoptiske kabler har tidligere været en åben fest, som alskens internet-selskaber har købt sig adgang til. Sidste efterår besluttede elselskaberne dog at lukke festen og annoncere, at gæsterne nu ville blive smidt ud. I stedet blev Company X stiftet, en håndfuld telefolk blev ansat - og selskabet får nu eksklusivret til at levere højhastighedstjenester på de fiberoptiske kabler. To af de snart hjemsendte gæster var IT-investoren Finn Helmers ComX og Dansk Bredbånd, der ejes af et kludetæppe af selskaber, herunder ATP, Dansk Kapitalanlæg og det sydsjællandske elselskab SEAS-NVE.

Sidstnævnte står dermed angiveligt i den situation, at de kan blive nødt til at opsige kontrakten med Dansk Bredbånd, som de selv ejer. Derfor har SEAS-NVE tidligere sagt til IT-mediet Computerworld.dk, at selskabet meget gerne vil afhænde ejerandelen i Dansk Bredbånd til Company X, men i dag vil SEAS-NVE ikke længere svare på spørgsmål, så længe salgsprocessen står på.

Modstridende interesser

Hos Company X er bestyrelsesformand Kim Frimer ikke bleg for at indrømme, at forhandlingerne om Dansk Bredbånd står på.

»Vi fører en forhandling om Dansk Bredbånd, og det skrider fremad,« siger Kim Frimer, der håber, at Company X kommer på banen i »nær fremtid«.

Ifølge Berlingskes oplysninger er salgsprocessen dog sløvet af, at ejerkredsens interesser stritter i flere retninger. Mens SEAS-NVE har en åbenlys interesse i at få Dansk Bredbånd med i Company X hurtigt, er storinvestoren Dansk Kapitalanlæg snarere ude efter en god pris, hvilket er blevet sværere, efter at elselskaberne har rottet sig sammen mod Dansk Bredbånd.

Den situation vil managing partner Lars Dybkjær ikke bekræfte, men nøjes med at konstatere, at kapitalfonden som regel investerer med en tidshorisont på op til syv år - og at Dansk Bredbånd nu er i porteføljen på niende år.

»Vi er ikke interesserede i at blive en permanent ejer, og derfor er det klart, at vi vil se nærmere på en ny ejerstruktur inden for alt for længe,« siger han.

Nogenlunde samme melding kommer fra ATP.

»Generelt er vi altid med på at sælge, hvis prisen er rigtig. Så som udgangspunkt er vi positive over for et salg af Dansk Bredbånd,« Nils Johannesen, der er direktør hos ATP Private Equity.

Hos ComX, der selv har gravet kabler ned over det meste af hovedstadsområdet, sagde Finn Helmer allerede sidste år, at han håbede på at få solgt eller fusioneret ComX ind i Company X. Men han sagde også, at ComX kan klare sig selv på sine egne kabler, hvis det skulle glippe. Den luksus har Dansk Bredbånd ikke, da selskabet næsten ikke har egne kabler.

Company X har tidligere meddelt, at man er klar med et selskabsnavn og produkter inden sommer.