Sjælland tiltrækker polakkerne

På et enkelt år har virksomhederne på Sjælland næsten tredoblet ansættelse af arbejdskraft fra de nye EU-lande. Det er primært polakker, der kommer til Danmark på den såkaldte Øst-aftale.

Virksomhederne på hele Sjælland rekrutterer arbejdskraft fra de nye EU-lande som aldrig før, skriver Frederiksborg Amts Avis.

På bare ét år er antallet af udenlandske arbejdstagere, der har fået en dansk opholds- og arbejdstilladelse, næste tredoblet. Det viser en ny opgørelse baseret på tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Stigningen i antallet af opholds- og arbejdstilladelser tager især fart fra andet kvartal 2006. Det er samtidig med, at forligspartierne bag Østaftalen blandt andet giver overenskomstdækkede virksomheder mulighed for at blive forhåndsgodkendt til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) glæder sig over udviklingen.

- De nye tal viser, at virksomhederne gerne vil rekruttere udenlandsk arbejdskraft, hvis det ikke er for besværligt og bøvlet. Den udenlandske arbejdskraft har været med til at tage det værste pres af arbejdsmarkedet. Manglen på arbejdskraft er det største problem, vi står over for her og nu, siger han.

Ifølge opgørelsen hentes der ny arbejdskraft i lande som Slovenien, Tjekkiet, Estland, men hovedparten af arbejdstilladelserne udstedes til Polen, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

I alt blev der i årets første kvartal udstedt 4368 tilladelser på hele Sjælland.

- Manglen på arbejdskraft er kommet for at blive. Derfor er det vigtigt, at vi gør det endnu lettere for virksomhederne og arbejdstagerne fra de nye EU-lande at mødes. Uden den arbejdskraft går virksomhedernes produktion og vækst i stå, siger Claus Hjort Frederiksen.

Foruden de nævnte lande tæller også Bulgarien, Ungarn, Litauen, Letland, Rumænien og Slovakiet med i opgørelsen.

Kilde: Frederiksborg Amts Avis