Sivende aktiekurs presser Kaupthing-storaktionær

FIH-ejeren Kaupthings storaktionær, Exista, har smidt mere end 40 pct. af børsværdien siden juli. Mangel på likviditet lægger en dæmper på Kaupthings ekspansionsplaner.

Investeringsselskabet Exista, der sidder på 23 pct. af aktierne i FIH-ejeren Kaupthing, oplever for tiden en voldsom nedtur på børsen, hvor mere end 40 pct. af markedsværdien er forsvundet det seneste halve år. Det skriver Børsen.

Existas problemer er ikke på samme niveau som FL Groups, hvor likviditeten strammede til, men der spekuleres nu i, hvor længe selskabet kan modstå de udtørrede finansmarkeder, hvor adgangen til likviditet er besværliggjort markant – og hvor prisen på penge samtidig er steget betragteligt.

Existas hovedaktionærer, brødrene Lydur og Agust Gudmundsson, har dog også ejerskabet af fødevareproducenten Bakkavör at varme sig ved. Det i dag engelsk-baserede selskab generer et solidt cash-flow.

Det er usikkert, hvor meget storaktionærens børsnedtur kommer til at betyde for Kaupthing. Den vækstivrige islandske bank har ikke lagt skjul på, at den selv er presset på likviditetsfonten, hvor de store opkøb formodentlig bliver lagt på hylden i den kommende tid.

”Forholdene på verdensmarkederne har været meget gunstige, og vi har benyttet dem meget godt. Men nu er situationen helt anderledes,” udtalte Kaupthing-topchefen Hreidar Mar Sigurdsson tidligere på ugen.