Singapore blev advaret om OW Bunkers banemand

Trods gentagne advarsler reagerede Singapore-myndigheden ikke på skandaleselskab.

OW Bunkers skib OW Aalborg ligger til land på Amager ved København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Myndighederne i Singapore blev flere gange advaret om den lokale forretningsmand Dennis Tan i årene op til OW Bunkers kollaps.

Det viser dokumenter, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Oplysningerne er opsigtsvækkende, fordi Dennis Tans bunkerselskab Tankoil påførte OW Bunker et tab på omkring 750 millioner kroner, der kostede selskabet en konkurs i november.

Den første af tre skriftlige advarsler om Dennis Tans selskab blev rettet til havnemyndigheden Maritime and Port Authority (MPA) 19. juli 2013, næsten halvandet år før konkursen i OW Bunker.

Senere fulgte to yderligere advarsler til havnemyndigheden i november 2013 og marts 2014.

Trods de gentagne advarsler reagerede Singapore-myndigheden ikke, og det undrer Pernille Bigaard, advokat og partner hos Plesner og kurator i OW Bunker.

»Det virker mærkværdigt, hvis man ikke har reageret. Det kan man godt undre sig over«, siger kuratoren.

TV 2 har fået adgang til dokumentation gennem Hongkong-baserede Iceberg Research, der betegner sig som en whisteblower-organisation. Iceberg Research kom frem i starten af sidste år og har siden publiceret kritiske rapporter om Noble Group, Asiens største råvarehandler.

Selvom MPA indgår i en dialog med repræsentanten fra Iceberg Research længe før konkursen i OW Bunker, reagerer havnemyndigheden tilsyneladende ikke på advarslerne om Dennis Tan og hans selskaber.

Først i februar 2015, tre måneder efter konkursen i OW Bunker, fratager havnemyndigheden Dennis Tan de licenser, der påkræves for at levere bunkerolie i Singapore.

Maritime and Port Authority afviser at stille op til interview, men siger i en mail til TV 2, at Tankoil fik frataget sin licens som følge af rutinecheck i 2013 og 2014, hvor der blev fundet overtrædelser af licensen.