Silvan og Stark klemt af krisen

Et fald i omsætningen på mere end 20 procent, en halvering af overskuddet og nedskrivninger på goodwill på næsten tre milliarder kroner, vidner om, at DT Group, som står bag byggemarkederne Silvan og Stark, er hårdt presset af krisen.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt plejer økonomiske kriser og blanke sider i håndværkernes ordrebøger ikke at give trælastvare-branchen søvnløse nætter. For når Riget fattes penge, går danskerne i gang med at gøre det selv.

Og så er det godt at eje en kæde som Silvan, der om nogen har formået at brande sig selv som danskernes gør det selv-byggemarked.

Men denne krise har været blodig både blandt det professionelle segment og gør det selv-folket, og det har betydet en stor nedgang i omsætningen i DT Group, der står bag byggemarkedskæder som Silvan og Stark.

Overskud halveret
Byggemarkedsgiganten har netop offentliggjort regnskab for det skæve regnskabsår 2008-09, og det viser et overskud i DT Group i Norden, som er styrtdykket fra 1,6 milliarder kroner sidste år til 832 millioner kroner – et fald på 47 procent. Omsætningen er faldet fra 22,9 til 18,3 milliarder kroner i samme periode – et fald på 20 procent.

Alligevel er administrerende direktør, Steen Weirsøe, tilfreds med regnskabet:

”Alt taget i betragtning er jeg ganske godt tilfreds med regnskabet, når du tager udviklingen i samfundsøkonomien i betragtning,” siger Steen Weirsøe, der for tre år siden tjente 168 millioner kroner i forbindelse med salget af DT Group til den nuværende ejer, Wolseley.

Fokus på omkostninger
Han er overbevist om, at ikke alle i branchen vil være i stand til at fremvise et årsregnskab med sorte tal, netop fordi branchen er ramt af en alvorlig nedgang i aktiviteten blandt håndværkere og gør det selv-folket.

At det overhovedet har været muligt at generere et overskud, skyldes massiv fokus på omkostningerne:

”Når vi oplever en nedgang i aktiviteten og dermed volumen, går vi med det samme i gang med at tilpasse omkostningerne,” siger Steen Weiersøe.

I dette tilfælde betyder en tilpasning af omkostningerne, at 1.200 medarbejdere er fyret, og otte butikker er lukket i Sverige.

Kæmpe nedskrivning
Samtidig har DT Group nedskrevet den såkaldte goodwill med 2,9 milliarder kroner – en nedskrivning Weirsøe kalder naturlig i en tid, hvor værdien af virksomheden er faldet.

DT Group – tidligere Danske Trælast – blev i 2003 opkøbt af den engelske kapitalfond CVC Capital Partners. Blot tre år senere solgte kapitalfonden DT Group videre til den nuværende ejer, britiske Wolseley, med en fortjeneste på 10,4 milliarder kroner. Set i lyset af købsprisen på Danske Trælast på 6,4 milliarder kroner var det en ganske fornuftig fortjeneste på tre år.