Silicon Valley har mistet en af de store helte

Flere af verdens største erhvervsikoner er sprunget til tasterne og har udtrykt deres sorg over tidligere Intel-direktør og legende i Silicon Valley Andy Groves død.

Flere af verdens største erhvervsikoner er sprunget til tasterne og har udtrykt deres sorg over tidligere Intel-direktør og legende i Sillicon Valley Andy Groves død. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

Andy Grove er død. Han blev 79 år. Det er muligt, at navnet ikke klinger velkendt i danske ører. Men tag ikke fejl. Andy Grove har sat sit aftryk særligt i det amerikanske tech- og iværksættermiljø.

Han beskrives som manden, der lærte Silicon Valley at tjene penge, og i sin tid som topchef gjorde han IT-virksomheden og chip-producenten Intel til en af verdens største af slagsen.

Op gennem de sene 70'ere og i høj grad gennem 80'erne og 90'erne var han med til at gøde jorden og skabe verdens største og mest succesrige område for iværksættere i den sydlige del af San Francisco Bay område i Californien - det såkaldte Silicon Valley.

Han var med fra begyndelsen i 1968, da Intel blev stiftet og den ungarske immigrant, der oprindeligt er døbt András Gróf, blev ansat til at skabe orden blandt en kreativ og ofte noget flygtig medarbejderstab. Hans ledelsesstil var disciplineret og flere af hans mottoer er gået over i lærebøger om ledelse.

»Only the paranoid survive«.

Kun de paranoide overlever var en af hans mest kendte sætninger, som senere blev titlen på en af hans bestseller-bøger, der benyttede sig af en darwinistisk tilgang til iværksætteri og ledelse. Det handler i bund og grund om ikke at forfalde til selvtilfredshed, og holde fast i at udvikle og bevæge sig. Bogen blev i iværksætterkredse ekstrem populær læsning.

En transformator

Grove indtog en toppost i Intel i 1979 og rykkede op som topchef i 1987. Han var hovedarkitekten bag den vækst som de næste årtier gjorde selskabet til en gigant i den globale IT-industri.

Han stod bag et skaktræk, der af iagttagere betegnes som tæt ved genialt. Og nu er vi så tilbage til, at kun de paranoide overlever. For da Grove overtog rorpinden i Intel var selskabet udelukkende producent af hukommelseschip til pc'ere og var på det tidspunkt markedsførende. Intel-bossen kunne dog lidt ængsteligt skimte japanske konkurrenter i horisonten, der dumpede priserne på selvsamme hukommelseschip og tog kunder på stribe. I stedet for at kaste sig ud i en ødelæggende priskrig om en vare, der var nem at kopiere, tog han livet af sit eget hovedprodukt. Han droppede stort set markedet for hukommelseschips og transformerede Intel til en producent af processorer til både pc'er og servere.

Selskabet slog Motorola i kampen om at blive hovedleverandør af processorer til IBM. Intel voksede markant under Andy Groves ledelse fra en omsætning på 1,9 milliarder dollars til 26 milliarder dollars. I 1997 var han at finde på forsiden af Time Magazine som Man of the Year.

Flere af nutidens mest betydningsfulde stemmer inden for IT og Iværksætteri har gennem tiderne hyldet ham som en af branchens mest toneangivende personer. De selvsamme personer var heller ikke sene til at kondolere efter Andy Groves død blev offentligt kendt sent mandag.

»Jeg elskede at arbejde med ham. Han var en af de største erhvervsledere i det 20'ende århundrede«, skriver Microsoft-stifter Bill Gates.

Den nuværende topchef i Microsoft Satya Nadella kalder Grove for:

»En pioner, en leder og en stor lærermester.«

Og Apples topchef Tim Cook udtrykker ligeledes sin beundring for Andy Grove og kalder ham »en gigant og indbegrebet af USA, når det er bedst.«

Kilde: VentureBeat.com. Intel.com.